odgovorili nezadovoljnima

Agrokor konkurenciji: Prodajemo 80 posto domaće robe, a vi?

04.07.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Posebni savjetnik Ante Ramljaka za poljoprivredu, Vlado Čondić-Galiničić odgovorio je na tvrdnje pojedinih poljoprivrednika da Agrokor preferira uvoz jaja, voća i povrća, mlijeka i jabuka čime zapostavlja domaće proizvođače

Ustvrdili su to u utorak Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić te Nenad Matić, predsjednik Zelene liste. Čondić-Galiničić kaže da Agrokor odbacuje sve što ih dovodi u vezu s povećanim uvozom voća i povrća.

'To u brojkama ne stoji. Prošle godine gotovo 80 posto prodanog voća i povrća u Konzumu je bilo hrvatske proizvodnje. Naravno, u to ne spadaju banane i citrusi koji se moraju uvesti', rekao je.

'Volio bi da neke druge kompanije iz Hrvatske koje se bave istim poslom objave koliko je svježeg voća i povrća prodano na njihovim policama', dodao je. U prvih pet mjeseci ove godine ta je brojka čak i nešto veća od 80 posto od ukupne prodaje. 'Konzum preferira domaće proizvode i ne licitira s cijenom. Kada bismo do kraja tržišno gledali, mi bismo možda posegnuli za uvozom, ali uvijek otkupljujemo domaće', rekao je i objasnio odakle dvadeset posto uvozne robe:

'Hrvatska osim krumpira i mandarina ne proizvodi dovoljne količine niti jednog drugog proizvoda. Drugi razlog je sezonalnost – neke zemlje imaju bolju klimu pa se poseže za uvozom kako bi imali proizvode koji nudi i konkurencija'.

Vlado Čondić-Galiničić, posebni savjetnik Ante Ramljaka za poljoprivredu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Što se navodnih problema oko uvoza jaja, jabuka i mlijeka tiče, Čondić-Galiničić je rekao kako je Konzum lani imao 99 posto domaćih jaja. U ovoj godini imaju četiri posto uvoznih zato što za vrijeme Uskrsa domaćih jaja nije bilo. Do kraja godine očekuje da će na policama Konzuma opet biti 99 posto domaćih jaja iz četiri ključne domaće kompanije. Što se jabuka tiče, one su 96 posto iz domaćih izvora, a manji rast uvoza zabilježen je ove zime kada ih također nije bilo.

Mlijeko se također kupuje iz domaćih izvora. 'Odbacujemo imputiranje da je Konzum generator uvoza jer bez obzira na sve mi preferiramo domaću proizvodnju iako je tržišno skuplja rekao je Čondić-Galiničić i zaključio na temu duga OPG-ovima:

'Dio starog duga plaćen iza 10. travnja. U srijedu se sastaje privremeno vjerovničko vijeće i vjerujemo da će 30 milijuna eura biti isplaćeno malim, mikro-poduzećima i OPG-ovima. Nadam se da će to biti izvršeno do kraja mjeseca i time će dugovanja koja smo naslijedili biti podmirena u roku od tri i pol mjeseca', zaključio je.

Tihomir Jaić i Nenad Matić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić