novac stiže na račun

Agrokor dobio 480 milijuna eura kredita: Stečaj je izbjegnut, kreću rezovi

 • Autor: Nikola Sučec
 • Zadnja izmjena 05.07.2017 15:57
 • Objavljeno 05.07.2017 u 15:29
Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak potvrdio je da im je odobren kredit u iznosu od 480 milijuna eura

Od hrvatskih banaka novac Agrokoru posuđuju Zagrebačka banka, Raiffeisen i Erste, sudjeluju i američki divovi JP Morgan i Goldman Sachs te nekoliko fondova predvođenih fondom Knighthead. U kredit se uključila i ruska banka VTB, a do kraja tjedna može mu se priključiti i Sberbank, u kojem još nisu donijeli odluku o tome. 

Ako bi Sberbank pristao kreditirati Agrokor, ostale banke bi smanjile iznose koje daju kako bi se 'napravilo mjesta' za tu rusku banku, inače najvećeg vjerovnika Agrokora. 

Od ukupnog kredita od 480 milijuna eura, 150 milijuna eura bit će potrošeno na isplatu dugova dobavljačima, dok će 80 milijuna eura stajati na računu dok se ne vidi hoće li ih izvanredna uprava uopće trebati. 

'Prva tranša od 30 milijuna eura iz današnjeg kredita bit će isplaćena OPG-ovima i kooperantima do kraja srpnja. U sljedeća dva do tri tjedna slijedi isplata 100-postotnog duga tim OPG-ovima. S današnjim danom smo završili fazu preživljavanja. Uspjeli smo sačuvati kompaniju, neće biti stečaja i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja', rekao je okupljenim novinarima Ramljak.

'Druga faza je borba za bolji profit i povećanje prihoda kompanije. Ona će trajati do kraja nagodbe, intenzivno radimo na tome i to je najvažnije - nema straha da će se nekakve neugodnosti dogoditi u formi propasti kompanije ili Konzuma. U stanju smo dovesti kompaniju na nivo profitabilnosti koji će vratiti dugove', rekao je izvanredni povjerenik.

Agrokor će male dobavljače isplatiti za desetak dana, a velike do sredine kolovoza. Doznaje se kako oko 800 dobavljača tijekom postupka prijave tražbina uopće nije prijavilo potraživanja. 

Kraj 'faze preživljavanja' i početak operativnog restrukturiranja znači da će se u Agrokoru i gasiti određen broj radnih mjesta. Zasad se ne zna o kojem broju ljudi se radi, no barem dio njih bit će zbrinut na drugim radnim mjestima. Primjerice, u ovom trenutku Konzumu nedostaje oko 250 zaposlenika u Zagrebu i na obali. 

Podsjetimo, danas se sastalo privremeno vjerovničko vijeće Agrokora koje je Ramljak izvijestio o stanju kompanije. Što se rezultata pojedinih kompanija tiče, proizvodne kompanije redom bilježe izvrsne rezultate u prvih pola godine. Cijelu priču još uvijek koči Konzum, čiji je prihod i dalje manji nego u prvih šest mjeseci lani, no očekuje se da će do kraja srpnja taj trend biti preokrenut. 

 

PRVI KVADRAT IZDVAJA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 11

Prikaži sve
 • kriknaglas

  05.07.2017 16:41

  Znači, založili smo sve... Otoke, oranice, vode,... Ostaje nam isprđen zrak. Ali zato smo stvorili više od 200 obitelji... A to je golem uspjeh. Iznad svih očekivanja.

 • marrijan

  05.07.2017 16:43

  hoće li hrvatska MOĆI vraćati SVE te silne kredite, ako ne onda ovrha ?

 • samostalan

  05.07.2017 16:47

  Mozda racunaju da te dugove nece morati da vrate?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi