SPREMNI NA UZMAK

Mađari širom otvaraju vrata Rusima za ulazak u Inu!

02.10.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Raspisivanje tjeralice za čelnim čovjekom MOL-a Zsoltanom Hernadijem izgleda da je kap koja je prelila čašu za mađarsku vladu. U sve žešćem sukobu Zagreba i Budimpešte otvaraju se širom vrata za ulazak ruskog kapitala u Inu, o čemu se već dugo spekulira

Naftni konzultant i bivši predsjednik Uprave Ine Davor Štern nije iznenađen potezom mađarske vlade koja je upravi MOL-a preporučila prodaju udjela u Ini.

'Ovakva reakcija je bila očekivana i tako bi učinio svaki dioničar. Priča postaje sve neugodnija, ide sve dublje i šire i Mađari su se odlučili maknuti od toga. Ja ne bih od toga radio veliku priču. To je jednostavno odluka velikog dioničara i treba je gledati u kontekstu biznisa', mišljenja je Štern.

Mađarska Vlada u MOL-u drži 25 posto dionica, 27 posto je u rukama stranih investitora, dok je ostatak u vlasništvu desetak manjih dioničara.

Nakon ovakvog poteza Mađara sve više na uvjerljivosti dobiva priča, koju je inicijalno objavio Bloomberg, prema kojoj je hrvatska Vlada spremna 19 posto dionica Ine prodati ruskom Rosnjeftu. Usto Rusi bi istovremeno otkupili i 49 posto MOL-ovog udjela.

Na taj bi način ruska kompanija postala većinski vlasnik Ine, dok bi Hrvatska zadržala strateški udio od 25 posto

Iako su Banski dvori sve to demantirali takav scenarij bi u ovakvoj situaciji možda bio najbolje rješenje. Hrvatska bi našla novog snažnog strateškog partnera, a Ina bi konačno dobila pravu priliku za investicije i razvoj.

Vijest o zahtjevu mađarske Vlade nije dovela do značajnije promjene cijene dionice Ine na Zagrebačkoj burzi. Trguje se uobičajenim tempom, a cijena oscilira u uskom rasponu od 4.240 do 4.251 kunu.

Banski dvori hladni na mađarske prijetnje

Iz kabineta Zorana Milanovića zasad ne žele komentirati poteze mađarske vlade, a kada su u pitanju poruke iz MOL Grupe naglašavaju da hrvatska Vlada nema utjecaj na pravosudna tijela.