PODRUČJE CATCHER

Mađari izvukli prve količine nafte iz Sjevernog mora, najavljuju povećanje proizvodnje

27.12.2017 u 14:49

Bionic
Reading

MOL očekuje povećanje proizvodnje iz naftnih polja u Sjevernom moru koja su krenula radom prije nekoliko dana. Mađarska kompanija u području Catcher smještenom 180 km od sjeveroistočne obale Škotske ima tri polja koje eksploatira u suradnji s partnerima Premier Oilom (50%), Cairnom (20%) i Dyasom (10%). MOL ima neupravljački udio od 20%

Razradno područje Catcher nalazi se na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva u središtu Sjevernog mora. Prve količine nafte proizvedene su 23. prosinca.

Područje Catcher sastoji se od tri odvojena polja: Catcher, Burgman i Varadero. Ležišta se nalaze pod morem na dubini od oko 93 metra. Planira se proizvodnja s polja iz 19 podmorskih bušotina.

U prvoj fazi ukupno 12 bušotina već je izbušeno, dovršeno i povezano podmorskom infrastrukturom s novoizgrađenim plutajućim postrojenjem za proizvodnju, skladištenje i istovar nafte i plina (FPSO). Trenutačno je u tijeku bušenje u drugoj fazi, a bušotina br. 14 već je izbušena.

Izgradnja FPSO postrojenja započela je u Japanu, gdje su prve pošiljke čelika za trup izrezane u siječnju 2015. U kolovozu 2016. trup je otpremljen u brodogradilište Keppel's Benoi u Singapuru radi spajanja gornje opreme. Po mehaničkom dovršenju u kolovozu 2017., plovilo je otpremljeno u Sjeverno more, gdje je postavljeno na lokaciju u listopadu.

FPSO postrojenje vlasništvo je poduzeća BW Offshore. Dugo je 240 metara, široko 50 metara, a duboko 27 metara. Dužina mu otprilike odgovara dužini dvaju nogometnih igrališta. Teži preko 56.000 tona, ima kapacitet skladištenja od 650.000 barela ekvivalenta nafte i može smjestiti oko 120 radnika.

Nafta će se iskrcavati s FPSO postrojenja tankerima, dok će se plin izvoziti putem objekata Shell-Esso Gas and Liquids (SEGAL), priopćili su iz MOL-a.