sezona ide dalje

Ma kakav kraj sezone, u splitskoj pomorskoj i zračnoj luci je kao u mravinjaku, mali iznajmljivači se hvale da je rujan već popunjen

28.08.2021 u 18:33

Bionic
Reading

U splitskoj je trajektnoj luci posljednjeg vikenda u kolovozu, kao u mravinjaku. Trajekti su još uvijek puni do posljednjeg mjesta, posebice u povratku s otoka

Rujan je pred vratima, a meteorolaška situacija više ne ide na ruku svima koji žele uživati sunčajući se. Unatoč tome, sezona ide dalje.

“Što se tiče polaska s kopna, malo je tu manji pritisak, nego na koji smo navikli do sada, ali ne možemo reći da je gotovo. Polako nam isto i dalje pristižu putnici u nešto sporijem ritmu, ali dolaze”, rekla je za N1 Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

Za trajekt za Anconu traži se karta više. Susjedima iz Italije završava tradicionalni ferragosto.

Mladi bračni par iz Francuske od početka kolovoza biciklama se spušta sa sjevera Europe prema jugu. Šlag na kraju, kažu, Hrvatska.

“Da sam imao drugu priliku, mislim da bih birao drugi period. U kolovozu je intenzivan promet i puno ljudi. Zaista je teško za nas na biciklama. Sada idemo u Vela luku, obići ćemo otok s biciklima. Bit će lijepo, manje je prometa i nadamo se suncu”, kaže Philip za N1.

U zračnoj luci Split, slična situacija kao i u trajektnoj. Samo u kolovozu bilježe preko 400 tisuća putnika, čime su premašeni rezultati iz prethodnog srpnja. Primat ovog vikenda ipak sramežljivo preuzimaju odlasci.

  • +13
Vikend gužve u splitskoj trajektnoj luci Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

“Mi imamo stalno veći odlazak u ovo vrijeme, što je prirodno u ovo doba godine, ali nije zanemariv ni dolazak koji je još uvijek prisutan. Recimo, današnji dan u kojem će se izmijeniti oko 20 tisuća putnika omjer je 9 tisuća u dolasku i 11 tisuća u odlasku”, rekao je Mate Melvan iz Zračne luke Split.

Dok jedni odlaze, a drugi dolaze, mali iznajmljivači zadovoljno trljaju ruke. Splitski iznajmljivači su optimistični. Vjeruju i u posezonu.

  • +20
Turisti u Omišu Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

“Najave su zapravo poprilično dobre. Deveti mjesec je relativno već popunjen, međutim on se i prijašnjih godina u visokoj sezoni popunjavao uvijek malo kasnije, tako da ja očekujem još dodatna popunjavanja i da ćemo možda već ući u deseti mjesec s rezervacijama”, vjeruje Barbara Marković iz Udruge obiteljskog smještaja.

To će naravno ovositi i ove godine o epidemiološkoj situaciji, no činjenica je da smo se u turističkom rezultatu, pomaloi neočekivano, približili rezultatu iz rekordne 2019. godine.

  • +31
Turisti u Dubrovniku, Makarskoj, Zadru i Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: NIKSA STIPANICEV, IVO RAVLIC, TONCI PLAZIBAT I JURE MISKOVIC / CROPIX