POSLOVANJE BANAKA

Lukoviću dobit pala, Prki rasla

15.05.2013 u 19:29

Bionic
Reading

Banke u Hrvatskoj u prva su tri mjeseca ove godine ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 958,8 milijuna kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 31 banku koje je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Bruto dobit banka je za čak 25,7 posto, ili za 331,8 milijuna kuna manja od dobiti prije oporezivanja koju su 32 banke, također prema nerevidiranim podacima, iskazale prošle godine za prvo tromjesečje 2012.

Na popisu je ove godine jedna banka manje s obzirom da je krajem prošle godine Međimurska banka pripojena Privrednoj banci Zagreb.

Ukupna aktiva 31 banke u Hrvatskoj na kraju ožujka ove godine iznosila je 398,3 milijarde kuna, što je za 0,40 posto manje nego na kraju prošle godine.

Prosječna stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banaka u Hrvatskoj iznosila je 20,62 posto.

Od ukupno 31 banke dobit u poslovanju iskazala je 21, dok je deset banaka zabilježilo gubitak, u ukupnom iznosu od 152,8 milijuna kuna.

Uobičajeno po visini bruto dobiti prednjači Zagrebačka banka (ZABA) sa 448,7 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju. To je u odnosu na podatke za prvo tromjesečje prošle godine 2,9 posto manja dobit.

Privredna banka Zagreb u prva je tri mjeseca ove godine ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 358,4 milijuna kuna, što je rast dobiti za 37,6 posto. Znatan rast dobiti u prvom tromjesečju iz PBZ-a su još ranije pojasnili prodajom većinskog udjela u tvrtki PBZ Invest slovačkom VUB Asset Managementu, a u sklopu konsolidacije društava za upravljanje investicijskim fondovima i imovinom klijenata Banke Intesa Sanpaolo, većinskog vlasnika PBZ-a.

Bruto dobit Erste&Steiermaerkische banke u prvom je ovogodišnjem tromjesečju iznosila gotovo 96 milijuna kuna, a Raiffeisenbank Austria 93,9 milijuna kuna. Obje te banke na godišnjoj razini bilježe znatan pad dobiti, s obzirom da je u prvom kvartalu prošle godine Erste imao dobit od 163 milijuna kuna, a RBA 224 milijuna kuna.

Na petom mjestu po visini bruto dobiti u prvom tromjesečju nalazi se banka u hrvatskom državnom vlasništvu - Hrvatska poštanska banka koja iskazuje dobit od 40,5 milijuna kuna. To je rast od 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Među 10 banaka koje su u prvom ovogodišnjem kvartalu iskazale gubitak našla se i Societe Generale - Splitska banka na koju se, prema podacima HNB-a, odnosi više od polovice gubitaka svih banaka. Splitska je banaka tako u prvom tromjesečju iskazala gubitak od 82,9 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobit od 46,8 milijuna kuna.

Gubitak Societe General - Splitske banke, kako se neslužbeno doznaje, posljedica je konzervativnog pristupa te banke postrožavanju pravila o držanju rezervacija.

S gubitkom je u prva tri mjeseca poslovala i Nava banka i on iznosi oko 1,5 milijuna kuna, a iz HNB-a napominju kako su u toj banci, zbog neudovoljavanja zakonskim odredbama o minimalnom iznosu jamstvenog kapitala i minimalnoj stopi adekvatnosti jamstvenog kapitala, poduzete supervizorske mjere. Stopa adekvatnosti Nava banke iznosi 8,03 posto i to je jedina banka čija je stopa ispod zakonski propisanih minimalnih 12 posto.