nexe grupa

Luka Tranzit Osijek dobila koncesiju za iskop pijeska u Dravi, imaju tri godine za vađenje 490.000 kubika

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 03.12.2020 10:49
  • Objavljeno 03.12.2020 u 10:49
Luka Tranzit Osijek

Luka Tranzit Osijek

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Luka Tranzit Osijek

Luka Tranzit Osijek, koja posluje u sastavu regionalnog proizvođača građevinskog materijala Nexe Grupa, počela je s iskopima pijeska nakon što je postala odabrani koncesionar na natječaju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za eksploataciju pijeska u lučkom akvatoriju luke Osijek u Nemetinu. Koncesijom je predviđen iskop do najviše 490.000 kubnih metara pijeska u razdoblju od tri godine.

Izvađeni pijesak u sklopu koncesije Luka Tranzit Osijek će plasirati na tržište te na taj način ponuditi dravski pijesak zainteresiranim gospodarskim subjektima. Igor Bartolović, direktor Luke Tranzit Osijek izjavio je: 'Zadovoljni smo što se nastavlja eksploatacija pijeska iz akvatorija, a posebno što je koncesiju dobila naša tvrtka. Predviđenim iskopima očekujemo rješenje višegodišnjeg problema s nanosima pijeska u akvatoriju međunarodne luke Osijek što je negativno utjecalo na plovnost lukom pa je dugo vremena na snazi bila djelomična zabrana plovidbe akvatorijem, neko vrijeme čak i potpuna zabrana plovidbe'.

Koncesionar Luka Tranzit Osijek dužna je pijesak eksploatirati u skladu s Koncesijskim uvjetima Hrvatskih voda kojima je definiran i način kontinuiranog praćenja i kontrole ostvarenih količina eksploatiranog pijeska, te posebne mjere koje koncesionar mora provesti radi zaštite života i zdravlja ljudi, zaštite općeg odnosno javnog dobra, zaštite prirode i kulturnih dobara, zaštite okoliša i imovine drugih osoba.