OŠTRA KRITIKA

Lovrinović: Hypo banka ne šljivi HNB, a HNB ne šljivi građane

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 30.12.2015 10:29
  • Objavljeno 30.12.2015 u 10:29
ivan lovrinović

ivan lovrinović

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Ekonomist i istaknuti član Mosta Ivan Lovrinović, koji je s liste te platforme u 2. izbornoj jedinici ušao u Sabor, obrušio se u svom statusu na Facebooku na HNB i Ustavni sud

'Hypo banka ne šljivi HNB, a HNB ne šljivi građane. Jeste li spremni i dalje to tolerirati?', upitao je u statusu. Po njegovom mišljenju, monetarna je reforma vrlo važna te primarno mora rezultirati promjenom odnosa banaka i HNB-a prema korisnicima financijskih usluga. Pita se tko uopće nadzire rad banaka te zašto banke ne podnose redovito izvještaje HNB-u, a na primjeru Udruge Franak, čiji je inače savjetnik, doveo je u pitanje i rad Vrhovnog suda te je pravosuđe ocijenio najslabijom karikom sustava.

'Franak je tražio od HNB-a povijesne kamatne stope od 2004. kako bi mogli kontrolirati ono što će im banke izračunavati u procesu konverzije kredita vezanih uz euro. HNB je izjavio da nema takve podatke. Čovjek ne može vjerovati! Tko uopće nadzire rad banaka i zašto su banke redovito u pisanom obliku izvještavale HNB o svemu, pa tako i o visini kamatnih stopa? Nakon svega još se netko pita zašto se proziva HNB. Članovi Udruge Franak su ovih dana morali ponovo sami poduzimati akcije kako bi pritisnule institucije da se mora poštivati presuda Vrhovnog suda. Zamislite, Vrhovni sud donese presudu koja se odnosi na nezakonitu promjenu kamatne stope, ali bez upute (naloga) o provedbi. Uistinu je pravosuđe najslabija karika sustava.

Sindikat je prije četiri godine podnio tužbu Ustavnom sudu kojom traži ocjenu ustavnosti valutne klauzule, odnosno da se onemogući njeno korištenje u domaćim transakcijama u uvjetima niske inflacije. I četiri godine nema odgovora. No neki su se predmeti nevjerojatno brzo rješavali.

Čemu služi Ustavni sud? Treba li se uopće zvati sudom? Mislim da ne treba. Bolje bi bilo da se zove npr. Vijeće za ustavna pitanja ili Ustavno vijeće. I ne treba imati toliko članova koliko sada ima. Ako ga i dalje ostavimo da se zove sudom, onda nema kraja sudovanju, odnosno nitko ne zna što je to konačna pravomoćna presuda. To se pitanje konačno treba staviti na dnevni red jer se Ustavnom sudu daje prostor koji on objektivno ne treba imati. Najviše zakona ima u pokvarenoj državi, rekao je davno Tacit', stoji u Lovrinovićevom statusu na Facebooku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!