OKRUGLI STOL O PRORAČUNU

Lovrinčević: 'Treba smijeniti neposlušne uprave javnih poduzeća'

13.10.2009 u 13:03

Bionic
Reading

Najveći prostor za smanjenje javne potrošnje nalazi se u državnim i javnim poduzećima i prekobrojnim državnim institucijama, istaknuto je na okruglom stolu Poslovnog dnevnika 'Trošimo li previše-državni proračun 2010. godine'

'U javnim poduzećima je natprosječno puno zaposlenih uz nisku produktivnost', rekao je Željko Lovrinčević, ekonomski savjetnik Jadranke Kosor, ustvrdivši da je došao trenutak da se Vlada beskompromisno uhvati u koštac s tim problemima. Njegov je stav da država mora smijeniti uprave državnih poduzeća koje nisu ispunile vladin zahtjev za smanjenjem mase plaća od 10 posto.

Predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo požalio se da u HAC-u nisu uspjeli ispuniti vladin zahtjev, jer sindikat uopće ne želi o tome razgovarati. 'Zaposlenik u javnim poduzećima treba platiti jednako kao i one u privatnom sektoru. Nema smisla da netko za plaću od 18 tisuća kuna upravlja milijardama', poručio je Domagoj Ivan Milošević, direktor Pastor Grupe.

Lovrinčević se osvrnuo i na problem brodogradnje naglasivši da u proračunu za 2010. treba računati s troškovima barem četvrtine aktiviranih jamstava koji će dosegnuti oko jedan posto BDP-a plus trošak restrukturiranja. Manevarski prostor za smanjenje proračunske potrošnje on vidi i u smanjenju povlaštenih mirovina kao i rezanju državnih subvencija. Da bi se aktiviralo tržište kapitala i uravnotežio državni proračun, potrebno je oživjeti i privatizaciju, smatra Lovrinčević.

Ekonomski analitičar Vladimir Šonje rekao je da je Vlada usvojila vrlo optimističan trogodišnji fiskalni okvir te da će država bez problema isfinancirati proračunski deficit ako se bude pridržavala vlastita plana. Prema njegovu mišljenju, dugoročno će najveći problem biti financiranje troškova mirovinskog sustava. Naveo je primjer Švedske koja je zbog sličnih demografskih problema zaključila da joj treba dugoročni suficit proračuna od dva posto. Stoga predlaže Vladi da što prije krene u nastavak mirovinske reforme što podrazumijeva povećanje izdvajanja za drugi mirovinski stup.

'Mi ne trošimo previše, već premalo stvaramo', rekao je Goran Granić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, potkrijepivši to primjerom energetskog sektora koji je, zbog loše ekonomske politike vlade, pao na koljena i prije ove krize, a mogao je, prema Granićevu mišljenju, biti pokretač stvaranja nove vrijednosti.

Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije ukazao je na netransparentnost rashodne strane proračuna i pozvao javnost da se jače angažira u izradi proračuna i praćenju proračunske potrošnje. Bejaković je naglasio vrlo značajnu socijalnu ulogu proračuna u Hrvatskoj. 'Da nema socijalnih transfera iz proračuna, u Hrvatskoj bi preko 40 posto ljudi bilo siromašno', ustvrdio je Bejaković.