TURISTIČKI KOMPLEKS

Lošinjska Jadranka: Rusi više nemaju udjele u vlasništvu

10.03.2022 u 15:19

Bionic
Reading

U hotelima i kampovima lošinjske Jadranka Grupe u 2021. ostvareno je 970 tisuća noćenja ili 90 posto više nego 2020., a za 103 posto, na 341,5 milijuna kuna porasli su operativni prihodi turističko-ugostiteljske djelatnosti, doznaje se iz Jadranke, u kojoj i u 2022. očekuju rast.

"Zaista je nezahvalno u trenutnoj situaciji iznositi bilo kakva očekivanja te se prvenstveno nadamo i vjerujemo da će se situacija u obje zemlje (i Ukrajini i Rusiji) što je moguće prije stabilizirati. Vjerujemo da će okolnosti omogućiti da imamo kvalitetnu sezonu, što će pozitivno odraziti i na članice Grupe Jadranka turizam i na poslovne rezultate Jadranka trgovine", kažu iz Jadranka Grupe na upit Hine o poslovanju u 2021., planovima za 2022. i utjecaju rata u Ukrajini na turističku sezonu.

U 2022. povećana turistička potražnja, za sada bez otkazivanja

Jadranka je jedna od vodećih kompanija na Kvarneru i hrvatskom turizmu s brendom Lošinj Hotels&Villas, za čije sve vrste objekta u dosadašnjem dijelu ove godine, kako kažu, bilježe povećanu turističku potražnju u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

"Za sada nismo imali otkazivanja, a rezervacije, posebno za predsezonu, su obećavajuće i svi segmenti poslovanja bilježe napredak u odnosu na isto lanjsko razdoblje", ističu iz Jadranke.

Na pitanje hoće li se eventualni nedolazak ruskih turista ove godine osjetiti u poslovanju i prihodima, kažu da na Cres i Lošinj većina turista godinama dolazi iz zapadne Europe pa ne očekuju značajnije promjene strukture gostiju.

"Tijekom proteklih godina, što uključuje i rekordnu 2019. i drugu pandemijsku godinu 2021., turisti s tržišta Rusije ostvarivali su tek manji postotak, oko 1 posto, u ukupnim dolascima i noćenjima. Slijedom toga, ne očekujemo osjetniji utjecaj na popunjenost naših objekata tijekom ovogodišnje sezone", odgovaraju iz Jadranke.

U 2021. sa bruto dobiti i manjim zaostatkom noćenja za 2019.

O poslovanju u 2021. ističu da su osim velikog porasta noćenja i operativnih prihoda u odnosu na 2021., i u odnosu na 2019. 'zaostali' tek 20 posto u noćenjima, a u operativnim prihodima za 13 posto.

Iznose i da su ostvarili bruto dobit od 42 milijuna kuna te da je to također značajno bolji rezultat u odnosu i na 2020. i 2019., pri čemu ne iznose za koliko bolji.

Na pitanje o investicijama, kažu da su ulaganja na razini cijele Grupe u 2021. iznosila oko 8,5 milijuna kuna te da se uglavnom radilo o manjim zahvatima, poput uređenja parcela u kampovima, u sportsko rekreacijsku infrastrukturu te adaptaciju dijela prostora marketa Jadranka trgovine.

I u 2022. će, kako najavljuju, nastaviti s uređenjem parcela i gospodarsko-servisne zone u kampovima Jadranka turizma, a u planu je i rekonstrukcija restorana te daljnje uređenje poslovnog prostora u dijelu trgovačke djelatnosti.

O zaposlenima i hoće li povećati plaće i materijalna prava, iz Jadranke napominju samo da cijela Grupa (Jadranka d.d. i društva kćeri Jadranka turizam d.o.o. i Jadranka trgovina d.o.o.) godišnje zapošljava i osigurava redovne prihode za ukupno oko 1500 (stalnih i sezonskih) zaposlenika i njihovih obitelji.

"Za sve zaposlenike kontinuirano nastojimo osigurati kvalitetne i zadovoljavajuće uvjete, a činjenica da se veliki broj sezonaca redovito vraća u Jadranka Grupu govori da u nama prepoznaju odgovornu i pouzdanu kompaniju", kažu iz Jadranke.

Krajnji vlasnici Jadranka Grupe hrvatski državljani

Odgovarajući na pitanje tko su sada vlasnici Jadranke i imaju li Rusi još udjela u vlasništvu, iz Jadranke ističu da je 2014., kada je kompanija prošla kroz proces promjene vlasništva, tvrtka Beta ulaganja d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu postala stopostotnim vlasnikom Jadranka Grupe.

"Krajnji vlasnici Jadranka Grupe u kontinuitetu su hrvatski državljani Predrag Perenčević i Krešimir Filipović. Njihovim novčanim sredstvima i investicijama upravlja Društvo za upravljanje investicijama i fondovima imovine putem tvrtke Beta ulaganja d.o.o., a što je evidentirano i u Sudskom registru i u Registru stvarnih vlasnika", kažu iz Jadranke.

Kada je tvrtka Beta ulaganja postala većinskim vlasnikom Jadranke 2014. tada su dionice Jadranke još bile izlistane na Zagrebačkoj burzi, na kojoj je tada objavljeno da je Beta ulaganja u vlasništvu UK Prosmvyaza, društva za upravljanje investicijskim fondovima iz Ruske Federacije.