UDAR NA ZARADU

Loše vijesti za privatni smještaj: Skočio paušalni porez, a najavljuju i veći PDV

13.01.2023 u 23:20

Bionic
Reading

Osim što Europska komisije najavljuje uvođenje PDV-a i za privatni smještaj, privatnim iznajmljivačima glavobolju izaziva paušalni porez na dohodak koji je negdje već drastično porastao, primjerice u Splitu s 350 na 1500 po krevetu. Porez je u Rijeci skočio je s oko 300 na 450 kuna, no u ostatku županije uglavnom je ostao isti, izvještava N1

'Cijene su već visoke, znači trebala bi se država ili te institucije preusmjeriti više prema nelojalnim iznajmljivačima koji iznajmljuju pod nazivom prijatelja i rade nama konkurenciju, znači mi plaćamo poreze, mi dajemo državi sve', rekao je za N1 Zlatko Brusić, mali iznajmljivač s Krka.

Na otoku tvrde da bi povećanjem poreza na dohodak ilegalci još više profitirali. Kažu da postoji triput više kapaciteta u tzv. nekomercijalnom smještaju u odnosu na kategorizirani.

'Drugim riječima, svaki treći kupac nekretnine u Hrvatskoj je stranac, ali i hrvatski građani bi radije iznajmljivali takve nekretnine kao da ih iznajmljuju podstanaru. A to može biti svaki državljanin iz EU koji može 90 dana boraviti u Hrvatskoj, bez obaveze da se ovdje prijavljuje, da plaća turističku pristojbu. I tu se onda ne plaća ni porez na dohodak', pojašnjava turistički konzultant Nedo Pinezić.

Paušalni porez na dohodak tako u Puntu ostaje 300 kuna po krevetu. Postoje i druge metode kako doći do prihoda, kažu u tamošnjoj turističkoj zajednici. Direktor Turističke zajednice Punat, Branko Karabaić, smatra da zasad ne treba opterećivati male iznajmljivače. 'Možda se može urediti i na druge načine, da ih se obvezuje s brojem kreveta, gdje bi onda morali otvarati obrte', kaže.

  • +11
Dubrovnik: Građani i turisti uživaju u sunčanom danu Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Budimo mudri -upozorava župan.

'Pa ja sam uvijek za to da se da daha poduzetnicima, ali da se pravično i oporezuje jer turizam i javni sektor moraju sve učiniti. Nije samo turizam kreveti i hrana, turizam je i cesta, odvoz otpada, turizam je vodoopskrba', poručio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. On smatra da treba naći balans između nameta i potreba za ulaganjima.