EKONOMIST PREDLAŽE

Ljubo Jurčić: Bogatiji trebaju plaćati gorivo više, a siromašniji manje

18.06.2022 u 19:16

Bionic
Reading

Ljubo Jurčić, profesor s Ekonomskog fakulteta, komentirao je Vladine mjere borbe protiv inflacije i rasta cijena goriva

Gostujući u dnevniku televizije N1, Jurčić je rekao da preveliki državni intervencionizam nije dobar, ali da država postoji da građane štiti od raznih opasnosti. Objasnio je kako bi to Vladine mjere protiv inflacije mogle biti učinkovitije.

'Mi nemamo instituciju koja bi imala popisan ekonomski status naših građana. Čovjek koji ima dvadeset tisuća kuna plaću i koji nema kredita i koji je djecu iškolovao, on može platiti cijenu goriva dvadeset kuna. Onaj koji ima deset tisuća kuna plaću, koji ima kredit i jedno/dvoje djece u školi, njemu treba cijenu goriva smanjiti za pet kuna. Ovakva linearna politika ona smanjuje cijenu goriva i onome tko to ne treba, a onome kome treba smanjuje malo', rekao je Jurčić, koji bi ista pravila primjenjivao i pri subvencioniranju gospodarstva.

Andrej Plenković najavio smanjenje trošarina za gorivo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Jurčić napominje da zbog inflacije imamo i povećani porezni prihod, a govoreći o podizanju praga neoporezivog dohotka, rekao je da se Vlada nije pripremila za ovu situaciju.

Kaže da nije rješenje prikupljati zalihe. 'Rješenje je da se politika probudi i počne sustavno pristupati ovoj situaciji. Ekonomska politika mora biti kao stajaća vojska koja se uvijek priprema za rat. Stvaranje zaliha nije rješenje. Europa ima dovoljnu količinu hrane. Neke minimalne zalihe uvijek treba imati, a neke velike zalihe nisu potrebne', zaključio je Jurčić.