POVOLJNIJI KREDITI?

Linić: Zvat ćemo MMF

24.10.2011 u 09:35

Bionic
Reading

Ako pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima, Kukuriku koalicija pozvat će Međunarodni monetarni fond u Hrvatsku, uvesti porez na imovinu te smanjiti doprinose za zdravstveno osiguranje za sedam do osam posto

'2012. je godina kada će vjerojatno biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a. MMF je ipak daleko manja kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu. Ekonomski interes je taj koji jasno treba znati i ne trebamo se plašiti MMF-a. Da bi mogli dobiti jeftina sredstva i ostaviti sredstva za investicije', rekao je u sučeljavanju u Dnevniku Nove TV Slavko Linić, izgledni budući ministar financija, pobjedi li Kukriku na izborima.

Martina Dalić, HDZ-ova ministrica financija, protivi se pozivanju MMF-a. 'Hrvatska je država kojoj ne treba Međunarodni monetarni fond. Nama zato MMF ne treba niti kao alibi niti kao izgovor za odlučivanje'.

Dalić je replicirala Liniću kazavši da sredstva MMF-a nisu za financiranje proračuna nego da su to sredstva za jačanje rezervi HNB-a. Linić je odgovorio da su se programi MMF-a promijenili i da se danas se sredstva MFF-a mogu koristi i za sređivanje stanja u proračunu i za deficite.

Komentirajući kakva će biti politika nakon izbora, Dalić najavljuje da će država 'nastaviti manje trošiti', a Linić spominje privatizaciju.

Ni HDZ ni Kukuriku ne planiraju povećati PDV. Što se tiče novih poreza, Linić najavljuje zamjenu poreza i uvođenje imovinskog poreza. 'Ako stanujete u svom stanu, nećete plaćati komunalnu naknadu nego porez na imovinu, ako imate tri stana, za ona druga dva stana koja eventualno ne koristite za iznajmljivanje, platit ćete veći porez', objasnio je.

Dalić smatra da su novi porezi nametanje novih troškova hrvatskim građanima. Kukuriku koalicija planira skinuti osam posto zdravstvenog doprinosa iz plaće, što Dalić kritizira govoreći da to zapravo znači oduzimanje deset milijardi kuna prihoda državnom proračunu.