todorića je arhivirao

Linić tvrdi da država mora spasiti Agrokor, i to pomoću njegovog starog trika

15.03.2017 u 14:47

Bionic
Reading

Za bivšeg ministra financija Slavka Linića nema dvojbe o tome da država mora spasiti Agrokor. Ne zbog Ivice Todorića, već, naglašava, zbog dobavljača i svih ostalih tvrtki koje su naslonjene na Agrokor

'Neću ni zamisliti nekontrolirano urušavanje Agrokora. Ako smo organizirana država, do toga neće doći. Ne samo zato što se radi o sustavu koji zapošljava 40.000 hrvatskih radnika, već su s njim povezani Vindija, Franck, Podravka, Kraš… ogroman broj tvrtki radi s Agrokorom. I Vlada ne može dozvoliti da se bilo što prepusti slučaju', rekao je Linić za tportal.

Rješenje trenutne situacije bivši ministar financija vidi kroz neki oblik predstečajne nagodbe. U spašavanje posrnule tvrtke trebali bi se, ističe, uključiti vjerovnici (domaći proizvođači hrane), banke i država.

'Tvrtka koja je toliko važna za Hrvatsku ne smije ostati sama. Nažalost, vidim da dio političara ističe kako je riječ o privatnoj tvrtki. Ali to nije važno! Bilo privatna, bilo državna, za tvrtku takvog značenja Vlada mora podmetnuti leđa i pomoći u pronalaženju rješenja', naglasio je Linić.

Dodaje da će s obzirom na enormne dugove prilikom restrukturiranja Agrokora doći do raspodjele učešća u kapitalu, što će vjerojatno značiti odlazak Todorića s čela kompanije.

Jedan od prvih poteza Linića 2012. godine, kad je sjeo u ministarsku fotelju, bilo je donošenje Zakona o financijskoj odgovornosti i predstečajnoj nagodbi. Tada se u medijima tvrdilo da je Agrokor jedan od najvećih dužnika prema državi.

'To nije bila istina. Agrokor je redovito izvršavao svoje porezne obaveze, ali je s druge strane dosta iscrpljivao svoje vjerovnike jer nije plaćao na vrijeme. Nismo donijeli taj zakon samo zbog Agrokora, već i drugih, kako bismo sve disciplinirali da plaćaju u roku od 60 dana', istaknuo je Linić.

O dugovima Agrokora prema državi priča se i danas. Prema neprovjerenim informacijama Todorićev koncern duguje milijarde kuna PDV-a.

Na naš upit je li to točno iz Porezne uprave odgovoreno nam je da Agrokor, kao i svakog drugog poreznog obveznika, štiti zakonska porezna tajna te da nisu u mogućnosti objaviti te podatke.