INDEKSI U STRMOGLAVOM PADU

Kataklizma na burzi: Todorićeve perjanice vuku sve ostale dionice u ponor!

15.03.2017 u 10:42

Bionic
Reading

U utorak navečer Vlada je potvrdila da se sastala s predstavnicima Agrokora kako bi raspravili o sudbini najveće domaće privatne tvrtke. Navodno HDZ ne želi novcem poreznih obveznika spašavati tvrtku u vlasništvu Ivice Todorića. Što ulagači misle o budućnosti Todorićeva carstva, najbolje se vidi na Zagrebačkoj burzi - počela je rasprodaja dionica Leda, Jamnice, Zvijezde i Belja

U neselektivnom granatiranju nastradale su i sve ostale dionice - Todorić je u crveno povukao cijelu burzu. Pitanje svih pitanja ostaje - hoće li u minus povući i cijelu Hrvatsku nakon što je konačno dohvatila kakav-takav gospodarski rast?

Mirovinci doista pokušavaju prodati što je više moguće dionica Agrokorovih tvrtki, potvrđeno je tportalu iz više izvora. Što ulagači misle o budućnosti koncerna Agrokor, najbolje se vidi na burzi – cijene dionica Leda, Jamnice, Belja, Zvijezde i PIK-a Vinkovci snažno su pale nakon otvaranja trgovine u srijedu.

U trenucima pisanja teksta Ledo je bio u minusu od 9,99 posto, Jamnica od 8,2 posto, Belje od 7,94 posto, Zvijezda od 7,42 posto, dok je najveći gubitnik bila dionica PIK-a Vinkovci s minusom od 15 posto. S Agrokorovim dionicama palo je i cijelo tržište – prvih dvadesetak najtrgovanijih dionica u trenucima pisanja teksta bilo je također u minusu, a tržište je u minusu od oko dva i pol posto. 

Pogled na trgovanje na Zagrebačkoj burzi u srijedu podsjeća na najgore trgovinske dane iz 2008. i 2009. godine, kada su dionice počele strmoglavo padati s najviših razina u povijesti: 

Obvezni mirovinski fondovi najviše su izloženi Ledu i Jamnici, dok su njihovi udjeli minorni u drugim Agrokorovim tvrtkama. Na umu treba imati to da vrijednost svih Agrokorovih dionica u portfeljima mirovinskih fondova ne prelazi jedan posto ukupne imovine. AZ mirovinski fond drži oko 12 posto Leda, Raiffeisen ima oko šest, a PBZ/CO oko pet posto. Erste Plavi ima oko dva posto dionica. U Jamnici AZ Profit ima oko jedan posto dionica, dok Erste Plavi ima nešto manje od jedan posto. 

Drugim riječima, da se vrijednost Leda i Jamnice pobriše 'na nulu', što je nemoguće, gubici ne bi bili katastrofalni.  'Prometi na burzi su premali da bi se govorilo o rasprodaji. No problem, osobito Leda, u tome je što garantiraju za Agrokorove dugove. To su dobre firme, i Jamnica i Ledo. Problem je u tome što vlasnik ne jamči sa svojih 50 posto dionica Leda, nego cijela firma jamči za Agrokorove dugove. Nekakav neuređeni raspad Agrokora mogao bi dovesti do toga da se aktiviraju garancije. Ako Ledo bude jamčio za dvije i pol milijarde eura Agrokorovog duga, dionica neće vrijediti ništa', kaže nam dobro upućeni izvor.   

Ono što je velik problem za mirovinske fondove to je da Agrokor s njima kao dioničarima uopće ne komunicira vezano uz probleme s financiranjem, niti mogu doznati što se događa u toj tvrtki. 'Koliko možemo prodati, prodajemo. Ali to su male količine. Cijena pada, tržište je zabrinuto i ima razloga biti zabrinuto. Oni uopće ne komuniciraju s dioničarima. Ne znamo što se događa, čujemo samo glasine', rekao nam je izvor blizak mirovinskim fondovima, uz opasku da Agrokor predstavlja oko 15 posto cijelog hrvatskog gospodarstva, ali manje od jedan posto imovine mirovinaca, zbog čega bi se svi gubici na Jamnici i Ledu mogli nadoknaditi za mjesec ili dva.