DUGOVANJE INE

Linić: 'Šuker je glavni krivac za nelikvidnost'

18.06.2009 u 13:07

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić ustvrdio je danas, predstavljajući prijedlog zakona o rokovima plaćanja obveza državnih i javnih poduzeća, državnoga proračuna i drugih državnih institucija, da 'INA duguje zato što tako hoće ministar financija Ivan Šuker, koji je glavni krivac za nelikvidnost'.

Spomenutim zakonskim prijedlogom SDP namjerava stati na kraj nelikvidnosti, a njime se, među ostalim, predlaže da se proračun obveže na plaćanje do 30 dana, a javne i tvrtke u kojima država ima više od 25 posto udjela, do 60 dana.

Na današnjoj konferenciji za novinare zastupnici SDP-a Slavko Linić i Dragica Zgrebec rekli su da je u travnju u nelikvidnim tvrtkama i obrtima radilo više od 60 tisuća ljudi, a kao glavnoga generatora nelikvidnosti označili su državu, ustvrdivši da ona gospodarstvu u ovome trenutku duguje čak 15 milijarda kuna

Na pitanje kako će njihov zakonski prijedlog omogućiti da, primjerice, INA plati svoje dugove prema državi, Linić je odgovorio da je predloženi zakon usmjeren baš na krivce za takve pojave - ministre koji sjede u nadzornim i upravnim odborima javnih tvrtki koje ne plaćaju.

Linić ne prihvaća Šukerovo tumačenje da država ne može odgovarati za Inin dug jer INA nije državna tvrtka.

Podsjetio je da je INA u 40-postotnom državnom vlasništvu, a da su u njezinim nadzornim tijelima donedavno sjedili ministri.

'Šuker je bezobrazan kada kaže da to nije državna tvrtka. Tko je do nedavno bio u Nadzornom odboru Ine? Šuker je bio Član NO-a i Šuker je kriv za nelikvidnost', ustvrdio je Linić.

Ministra Šukera smatra krivim zato što INA državi duguje između dvije i tri milijarde kuna naknada za ceste i autoceste te poreza.

'INA duguje zato što tako hoće Šuker. Mogu li i drugi poduzetnici ne plaćati PDV? Šuker je prema nekima maćeha, nekoga goni zbog lipe, a nekomu oprašta dvije do tri milijarde kuna', dodao je Linić.