HTV OTVORENO

Linić pružio ruku pomirenja Šukeru

15.01.2010 u 09:29

Bionic
Reading

Nove Vladine mjere za borbu protiv recesije danas su podržali i predstavnici oporbe, SDP-ov gospodarski stručnjak Slavko Linić i HNS-ov Dragan Kovačević te predstavnik HUP-a Ivica Mudrinić u emisiji HTV-a "Otvoreno" gdje su se složili s većinom prijedloga koje je ministar financija Ivan Šuker ranije iznio na sjednici Vlade najavljujući da se s novim mjerama kreće najkasnije za mjesec dana

Riječ je o tri mjere: prva će se ostvariti uz zajedničko sudjelovanje HBOR-a i poslovnih banaka, druga na taj način da banke daju cijeli kredit uz djelomično državno jamstvo, dok je potpuna novina sudjelovanje države u fondovima za poslovnu suradnju namijenjenim ulaganju u nove proizvode i tehnologije.

Ministar Ivan Šuker ocijenio je ključnim izradu kriterija po kojima će se rukovoditi kada se poslovna banka pojavi s projektom na aukciji kod HBOR-a. Naglasio je kako će jedan od uvjeta biti i visina kamatne stope, pa će se stvoriti tržišna utakmica među poslovnim bankama.

"Drago mi je da se svi slažemo jer tim projektom možemo dokazati da smo zemlja koja može funkcionirati na tržišnim principima, da se projekti mogu razvijati bez igara 'ispod stola' i da se korupcija seli iz Hrvatske", istaknuo je ministar financija te pozvao predstavnike političkih stranaka na zajednički sastanak.

SDP-ov Slavko Linić je podržao većinu prijedloga iz Vladinih projekata, izrazivši uvjerenje da će projekti krenuti i ranije. Predložio je zajedničko utvrđivanje daljnjih mjera između Vlade, oporbe i poslodavaca jer, dodaje, još uvijek kao problem ostaju porezna opterećenja, prije svega, krizni porez koji je zaustavio potrošnju. "Previše smo čekali i to se mora smanjiti", kazao je dodajući kako na red treba doći i preispitivanje nekih trošarina, primjerice u maloj brodogradnji i ostalom napominjući da je doprinos za zdravstvo također preveliko opterećenje cijene bruto rada pa se i tu moraju naći druga rješenja.

"Sa svim tim mjerama vjerujem da će početi padati kamate i da će krenuti investicijska aktivnost jer bez toga nema ni radnih mjesta", dodao je poručujući kako Vlada mora pokazati koliko je sposobna sve to pokrenuti.

HNS-ov gospodarski stručnjak Dragan Kovačević je rekao da je Vladin prijedlog o osnivanju fondova "gotovo identičan" onome kojeg su predlagali u HNS-u s Radimirom Čačićem na čelu, te je pohvalio Vladu na uvođenju takvog koncepta ocijenivši kako dodatno jamstvo daje HBOR, kao institucija koja 17 godina funkcionira bez mrlje i ikakvih negativnih konotacija.

Baš kao i Linić, dodao je da predložene projekte treba "gurati dalje" i staviti ih u strateški okvir pa razvijati ostale projekte.

Ustvrdio je da će Vlada, bude li oko gospodarskih mjera išla na konsenzus, a ne na politiziranje, imati podršku HNS-a.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev je naglasio da su nove mjere prvi potez Vlade što se tiče gospodarske politike, nakon imenovanja Đure Popijača ministrom gospodarstva, te naglasio važnost harmoniziranja svih resora.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić još jednom je izrazio zadovoljstvo što je gospodarstvo prvi put nakon niza godina dobilo zajedničku potporu monetarne vlasti, Vlade i bankarskog sektora kako bi se razvilo gospodarstvo i zaštitila radna mjesta.