NA DOMAĆEM TRŽIŠTU

Linić planira novo zaduženje od pet milijardi kuna

  • Autor: A.R.
  • Zadnja izmjena 10.07.2012 21:20
  • Objavljeno 10.07.2012 u 17:02
Dvadeseta obljetnica članstva Hrvatske u UN-u - Slavko Linić

Dvadeseta obljetnica članstva Hrvatske u UN-u - Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Očekuje nas još jedno zaduživanje, i to krajem mjeseca. Država će krenuti po novac na domaćem tržištu, a čini se da je zadnji trenutak za takav potez. Ulagači će biti mirovinski fondovi i banke, koji i inače kupuju državni dug, a Ministarstvo financija nada se prikupiti oko pet milijardi kuna

Iz izvora bliskih Vladi doznajemo da je riječ o kratkoročnoj obveznici, koja bi na račun mogla doći već za četiri godine, a u investicijskim krugovima spominje se da bi obveznica mogla biti rascjepkana na više dijelova s raznim rokovima naplate. Oko cijene se čini da je dogovor pao, a kamata bi trebala iznositi oko 6,5 posto. To je skupo, ali i realno u ovom trenutku, rekli su analitičari, a sve zbog toga što se počeo topiti višak prihoda proračuna u odnosu na plan, a i zbog toga što ulagači ne vide potencijal rasta Hrvatske.


Kamata na hrvatski dug smanuje se od sredine lipnja, a pretpostavlja se da je to zbog interesa ulagača. Dio medija spekulira da banke neće upisivati obveznicu, a odgovor na pitanje zašto možda se krije i u kreditnoj aktivnosti u prvih pet mjeseci. Ukupni krediti na kraju svibnja iznosili su 289,7 mlrd. kuna i za milijardu kuna su pali unutar mjesec dana. Razdužuje se privatni sektor, kojem banke nisu sklone davati nove kredite, pa je ukupni iznos kredita privatnim tvrtkama pao za 4,1 milijardu kuna u odnosu na prethodni mjesec.

Država se zato zadužuje raskošno, pa je u pet mjeseci digla 6,3 milijarde kuna kredita. U ovom trenutku država ima više od 43 milijarde kuna kredita i u ukupnom broju izdanih kredita drži 14 posto. Stanovništvo stagnira, ali se zna da ima problema s otplatom duga. Od ukupno skoro 50 milijardi kuna 'ostalih kredita', među kojima je najviše minusa na računima, sedam milijardi njih nije naplativo. Zato je bankama neprivlačan novi državni dug.

Država ove godine nema velike otplate, ali joj u iduće dvije godine stiže na naplatu preko 33 milijarde kuna. To je podatak star dvije godine, a budući da se država u međuvremenu zaduživala i putem kredita i obveznica, ta je svota vjerojatno i veća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi