IZVOZNIK PRED BANKROTOM

Limex otpušta trećinu zaposlenih

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prošlog tjedna Josip Šelej, vlasnik i predsjednik uprave Limexa, svojim radnicima morao je reći da su došli do zida i da za trećinu radnika više nema mjesta. Pad izvoza na istočnoeuropsko tržište glavni je razlog problema u kojima se tvrtka našla, a bez pomoći strateškog partnera ili novih kredita teško može premostiti ovu lošu sezonu, kaže Šelej za Business.hr

Zbog drastičnog pada prodaje u Rusiji, Rumunjskoj i Bugarskoj i Ukrajini, glavnim izvoznim tržištima, Limex d.o.o. iz Donjeg Miholjca bori se s najvećom nelikvidnošću u 27 godina postojanja. Teško im je i na domaćem tržištu, pa će uprava biti zadovoljna ostvari li ove godine polovicu lanjske proizvodnje. Sve se to moralo odraziti i na 550 zaposlenih, čiji će broj ovih dana pasti za otprilike trećinu. Josip Šelej, vlasnik i predsjednik uprave, radnicima je to priopćio prije tjedan dana.

'Cijele smo godine redovito isplaćivali plaće, a radnici su trećinu radnog vremena provodili na čekanju. To nas je financijski iscrpilo do kraja i sada moramo otpustiti od 160, čak do 200 zaposlenih', kaže Šelej.

Šelej se žali da od države nije uspio dobiti nikakvu pomoć, a banke mu prijete prisilnom naplatom. Trenutačno jedino rješenje vidi u pronalaženju strateškog partnera iz inozemstva s kojim je započeo pregovore. 

Limex posluje od 1982. godine, a poznat je po širokom asortimanu metalnih proizvoda, među kojima su miješalice, tačke, ljestve, kamini i peći. Gotovo 80 posto proizvodnje izvozi u više od 80 zemalja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi