zbog epidemije koronavirusa

Britanski turistički sektor najavljuje val otpuštanja nakon slabih ljetnih rezultata

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 14.09.2021 17:53
  • Objavljeno 14.09.2021 u 17:53
tportal

Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanski sektor putovanja priprema novi val otpuštanja radnika zbog restriktivnih vladinih propisa o putovanjima koji su pokvarili ljetnu sezonu i gašenja preostalih mjera potpore, izvijestila je u utorak udruga ABTA.

Nove rezervacije za ovogodišnje ljeto bile su niže za 83 posto u odnosu na pretpandemijsku razinu pa većina članica planira otpustiti još radnika krajem mjeseca, kada će vlada ugasiti sve preostale potpore, objavila je udruga koja predstavlja više od 4.300 turističkih brendova.

Zrakoplovni prijevoznici i putničke kompanije žestoko su kritizirali vladine propise o putovanjima, ustvrdivši da su pretjerano skupi i komplicirani i odgovorni za još jednu izgubljenu sezonu ljetnih godišnjih odmora.

"Vladine putničke mjere zagušile su prodaju putovanja ovoga ljeta, dovodeći u opasnost radna mjesta, poduzeća i britansku vezu sa svijetom", rekao je izvršni direktor ABTA-e Mark Tanzer.

Novi val otkaza podići će broj izgubljenih radnih mjesta u sektoru putovanja, povezan s pandemijom, blizu razine od 100 tisuća, odnosno na 226 tisuća kada se dodaju i kompanije u opskrbnom lancu, priopćila je ABTA.

Pridružili su se pozivima zrakoplovnih prijevoznika i zračnih luka vladi da ukine obavezne PCR testove za potpuno cijepljene putnike na povratku u Veliku Britaniju.

Također su poručili da bi vlada trebala pružiti prilagođenu financijsku potporu turističkom sektoru koji i dalje trpi financijske poteškoće dok se domaće gospodarstvo uspjelo oporaviti.

Pandemijski efekt

Oporavak gospodarstva očitovao se u podatku da su britanski poslodavci u kolovozu zaposlili rekordnu 241 tisuću radnika, čime je broj zaposlenih premašio razinu prije uvođenja mjera zatvaranja u prvom valu pandemije u 2020. godini, pokazali su službeni podaci.

Tvrtke su u kolovozu prijavile nešto više od milijun slobodnih radnih mjesta, najviše otkada je 2001. ured za statistiku počeo objavljivati podatke, a stopa nezaposlenosti blago je pala u tri mjeseca zaključno sa srpnjem, na 4,6 posto.

Broj zaposlenih porastao je pak u istom razdoblju za 183 tisuće.

Srpanj je obilježio vrhunac "pingdemije", kada su stotine tisuće radnika bile prisiljene na samoizolaciju nakon što ih je vladina aplikacija na mobitelu zvučnim signalom upozorila da su bili u kontaktu s osobama zaražnim covidom 19, tumači Reuters.

Prosječne tjedne plaće bile su u tromjesečnom razdoblju do kraja srpnja 8,2 posto veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali ta brojka odražava snažan utjecaj pandemije i programa očuvanja radnih mjesta, upozorava ONS.

Plaće bez dodataka porasle 6,8 posto, no stvarna stopa rasta vjerojatno je iznosila od 3,6 do 5,1 posto, navodi statistički ured.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!