skup zavoda za javno zdravstvo

Liječnici traže više trošarine na alkohol i cigarete: Rakija košta samo šest kuna!

21.11.2018 u 16:33

Bionic
Reading

Trećina hrvatskih učenika su pušači, po čemu smo treći u Europi, upozoreno je na okruglom stolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na kojem su liječnici podržali najavljeni porast trošarina na alkohol i cigarete jer će to smanjiti njihovu dostupnost mladima, dok su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorili na opasnost od porasta ilegalne prodaje.

Hrvatski učenici vrlo su visoko plasirani po pušenju i konzumaciji alkohola u Europi, a najdramatičniji problem je opijanje jer imamo četiri posto dječaka i jedan posto djevojčica koji su se opili najmanje dva puta u životu, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Pritom je istaknula važnost smanjivanja dostupnosti duhanskih i alkoholnih proizvoda u svjetlu izmjena zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim se predviđa porast trošarina. "HZJZ nije koncentriran na povećanje prihoda, nego na zaštitu stanovništva od pušenja i alkohola, s obzirom da su sada mladima u Hrvatskoj dostupniji alkohol i cigarete za oko 10 posto nego u drugim zemljama EU-a", rekla je Pavić Šimetin.

Europsko istraživanje o pušenju i konzumiranju alkohola i droga među učenicima (ESPAD) za 2015. godinu pokazuje da među mladima od 16 godina u Hrvatskoj ima 33 posto pušača, a njih 54,7 posto pilo je alkohol u zadnjih 30 dana.

Za smanjenje tih opasnih trendova presudna je cjenovna politika, rekla je Danijela Štimac iz HZJZ-a i ustvrdila da se Hrvatska po tome ne može pohvaliti jer kod nas "rakija u kafiću košta šest kuna, a čaša cijeđenog soka 25 kuna".

Hrvatska iza Bugarske ima najniže cijene duhanskih proizvoda u Europskoj uniji, ustvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te istaknuo da su smanjenje dostupnosti i cjenovna politika učinkovite mjere za smanjenje upotrebe alkohola i duhanskih proizvoda, što predlaže i Svjetska zdravstvena organizacija.

Ivana Brkić Biloš, voditeljica Službe za nezaraznu epidemiologiju, istaknula je štetan utjecaj duhana i alkohola na kronične nezarazne bolest, poput srčanih bolesti i raka.

Statistike pokazuju da 25 posto osoba u Hrvatskoj puši svakodnevno, što je dvostruko više nego u Finskoj, naglasila je.

"Alkohol je kao rizični čimbenik prepoznat u više od 200 različitih bolesti, smatra se da više od 3,3 milijuna smrti u svijetu je povezano s konzumacijom alkohola, a u Hrvatskoj to je oko 3000 smrti. S druge strane, duhan se smatra uzročnikom sedam milijuna smrti u svijetu godišnje, a u Hrvatskoj svaka je peta smrt povezana s pušenjem", rekla je Brkić Biloš.