fortuno, pomozi!

Legendarnim njemačkim skijalištima više ne pomažu ni tvornice snijega, klimatske promjene upropastile su sezonu

31.01.2023 u 20:07

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko godina zime u Europi nisu toliko bijele kao što su bile nekad. Nekima to ne pada teško jer u zimskim mjesecima nema više toliko ni bljuzge kroz koju se moraju probijati na putu prema poslu. No velikih problema zbog toga imaju skijališta i regije koje žive od zimskih sportova. Za spas skijaške sezone izdvaja se ogroman novac, no dugoročno ni to neće biti dovoljno

Od 1954. godine najbolji skijaši svijeta bore se zlatnu medalju spuštajući se u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu, na nadmorskoj visini od 1700 metara, niz legendarnu skijašku pistu Kandahar koja ledi krv u žilama. No prošlog vikenda otkazane su utrke spusta i veleslaloma Svjetskog kupa za skijaše, a razlog je nedostatak snijega. U međuvremenu su se staze zabijelile pa rekreativni skijaši mogu uživati na lakšim stazama, no profesionalna utrka ne dolazi u obzir jer za to nedostaje barem pola metra snijega.

Trend je jasan, sve je manje snijega kako u Njemačkoj, tako i u drugim regijama za zimski sport. Potvrđuje to i najnovija analiza njemačkog političkog magazina ARD i BR Date. Cijela Njemačka je 1960-ih u prosjeku imala 51 snježni dan, a u posljednjem desetljeću čak upola manje, piše Tagesschau.

Ove godine bi se Svjetsko prvenstvo u sanjkanju i biatlonu trebalo održati u njemačkom Oberhofu. Lokalne vlasti investirale su 100 milijuna eura u posebne strojeve kako bi se izgurala zima i u slučaju nestašice snijega. To uključuje moderne sustave hlađenja na zaleđenom kanalu te snježne topove duž staze za skijaško trčanje.

No najveća inovacija je posebna hala, koja je tvornica snijega i depo u jednom, svojevrsno snježno životno osiguranje za blage zime. Otkako je postavljena u rujnu, proizvela je 7500 kubika snijega.

  • +17
Skijališta u Europi bez snijega Izvor: Profimedia / Autor: DIETMAR STIPLOVSEK / AFP / Profimedia

Zimski sportovi se u Oberhofu uz sve moguće trenutačne mjere mogu planirati još za sljedećih 10, 15 godina, no što nakon toga?

U toj regiji pokušavaju pristupiti ovom problemu na što ekološki prihvatljiviji način. Toplina koja nastaje radom strojeva koji proizvode snijeg koristi se za grijanje hotela, grade se solarni sustavi, a sva voda koja nastaje otapanjem snijega ponovno se koristi za proizvodnju onog umjetnog. No za dugoročne planove nažalost će ipak biti potrebno u potpunosti mijenjati smjer. Zimski sportski centri sada čak razmišljaju o alternativama poput ljetnog biatlona, u kojem se umjesto skijaškog trčanja na snijegu rola po asfaltu.

Garmisch-Partenkirchen sad je osuđen na dobru volju božice Fortune kako bi se barem sljedeće sezone mogao organizirati Svjetski kup u spustu na Kandaharu jer snježni topovi rade samo kad je temperatura ispod nule.

Izostala je i pomoć Međunarodne skijaške federacije (FIS), a koja smatra da je na samim skijalištima da stvore uvjete za zimsku sezonu, neovisno o tome održavaju li se natjecanja tradicionalno na tim mjestima ili ne. Ako ne bude snijega, neće biti više ni njemačkih skijališta.