OPERACIJA 'LOVAC'

Lalovčevi specijalci aplikacijom hvataju utajivače poreza

14.08.2015 u 08:42

Bionic
Reading

Ambiciozna akcija Ministra financija Borisa Lalovca kojom bi trebali dolijati utajivači poreza kulminira na vrhuncu rekordne turističke sezone, piše u novom broju Globus. Lalovac i 500 'specijalaca' imaju novu taktiku kojom namjeravaju zaustaviti strahovitu utaju poreza u ugostiteljskom sektoru

Kako piše Globus, Lalovčevi 'specijalci' sjedit će među gostima u kafićima, restoranima i barovima na plaži i s pomoću posebne aplikacije na mobitelu pratiti u stvarnom vremenu stanje u fiskalnoj blagajni ugostitelja. Ako se računi ne budu poklapali s prometom, započet će posebna istraga.

U akciji 'Pojačani nadzor' ili kako je naziva Globus 'Lovac', već je oko 200 inspektora i ona će trajati do 15. rujna, a obuhvaća cijelu obalu.

Globusovi izvori u Poreznoj i Carinskoj upravi otkrivaju da su na meti nesavjesni ugostitelji, predstavnici lokalnih vlasti, ali i sami poreznici. Glavni pomagači inspektora biti će građani, ali i strani turisti, posebice Česi.

'Cilj nam nije zastrašivati i drakonski kažnjavati ugostitelje pa pečatiti njihove objekte. Baš suprotno, želimo natjerati sve 'crne ovce' da iz sive zone uđu u legalno', tvrde izvori za Globus.

Poreznici i programeri samo su u mjesec dana osmislili novo oružje u borbi protiv porezne evazije – već spomenutu aplikaciju, koju u Poreznoj upravi zovu 'Aplikacija'.

Operativno, akcije poreznika trebale bi izgledati ovako: Dvojac u civilu sjeda na terasu kafića. Poreznik, koji izgleda kao svaki drugi turist, prebire po mobitelu, dok se zapravo spaja na 'Aplikaciju' i u realnom vremenu nadzire ugostitelja.

Primijeti li da konobari iznose više pića, a broj računa ostaje isti, postaje jasno da se računi ne fiskaliziraju.

Tada stvari postaju jasne, inspektori pitaju turiste jesu li dobili račun, ako nisu, na red dolaze konobari. Utvrdi li se utaja poreza, pišu se kazne, a na scenu stupa carinik čiji je posao provjeriti podrijetlo pića i hrane koja se poslužuje.