MMF ZABRINUT

Lagarde: Razočaravajući globalni gospodarski rast u 2016.

30.12.2015 u 11:20

Bionic
Reading

Globalni gospodarski rast u idućoj će godini biti razočaravajući, ocijenila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde

Vjerojatno povećanje kamata u SAD-u i usporavanje rasta kineskog gospodarstva doprinose nesigurnosti i povećanom riziku od ranjivosti gospodarstava širom svijeta, ustvrdila je Lagarde u članku koji je objavio njemački list Handelsblatt.

Uz to, rast globalne trgovine značajno se usporio, a pad cijena sirovina predstavlja problem za gospodarstva koja ovise o izvozu sirovina. Financijski sektor u mnogim zemljama i dalje je slab, a financijski rizici na tržištima u razvoju rastu, poručuje Lagarde.

'U mnogim zemljama financijski sektor i dalje pokazuje slabosti, a na tržištima u nastajanju financijski rizici se povećavaju. Sve to znači da će globalni rast biti razočaravajući i neujednačen u 2016.', ustvrdila je Lagarde. Dodala je da niska produktivnost, starenje stanovništva i učinci globalne financijske krize koče rast, što slabi procjene za srednji rok.

Poručila je i kako su normalizacija monetarne politike u SAD-u i reforme u Kini prema rastu gospodarstva temeljenom na jačanju potrošnje neophodne i zdrave promjene, no trebaju biti provedene učinkovito i što je bezbolnije moguće.

Američki Fed povećao je u prosincu ključne kamatne stope po prvi puta od 2006. godine, a tim će putem vjerojatno nastaviti i u 2016. godini. To bi moglo rezultirati rastom troškova zaduživanja za neke države, uključujući tržišta u razvoju, smatra Lagarde.

Premda su, kaže, visoko razvijene zemlje bolje pripremljene za veće kamatne stope, Lagarde je zabrinuta za njihova sposobnost apsorbiranja šokova.

'Većina visoko razvijenih zemalja, osim SAD-a i možda Britanije, morat će nastaviti voditi labavu monetarnu politiku, no sve zemlje u ovoj kategoriji trebale bi prilikom odlučivanja uzeti u obzir mogućnost prelijevanja efekata', poručila je čelnica MMF-a.

Upozorila je, također, da bi rast kamata u SAD-u i jači dolar mogli dovesti tvrtke u situaciju da ne mogu plaćati svoje obveze, a to bi moglo loše inficirati banke i države.