SUMMIT SVJETSKIH ČELNIKA

Lagarde: G20 mora izbjeći zamku niskog rasta

02.09.2016 u 12:31

Bionic
Reading

Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pozvala je uoči summita G20 globalne čelnike da poduzmu 'snažne' mjere kako bi potaknuli svjetski gospodarski rast

Unatrag pet godina svjetsko gospodarstvo stagnira nakon što u razdoblju od 1990. do 2007. prosječne stope rasta uglavnom nisu premašivale 3,7 posto, konstatirala je čelnica MMF-a

Još od prve polovine 90-ih godina prošlog stoljeća svjetsko gospodarstvo nije bilo tako slabo u tako dugom vremenskom razdoblju', upozorila je Lagarde u priopćenju čija je objava tempirana za početak sastanka šefova vlada i država 20 vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju.

Članice G20 predstavljaju 85 posto svjetskog BDP-a a njihov summit u Hangzhouzu u Kini odvijat će se u okruženju slabašnog gospodarskog rasta i neizvjesnosti.

Lagarde je upozorila na 'zamku niskog rasta', koju čine visoki dug, slaba potražnja, postupno smanjenje broja radnika i njihove slabije radne kvalifikacije, oslabljeni poticaji za ulaganja i posustajanje produktivnosti.

Gospodarstva širom svijeta suočena su s potencijalno toksičnom mješavinom niskih dugoročnih stopa rasta i sve veće nejednakosti, što kreira politička iskušenja za podlijeganje populizmu i višim trgovinskim barijerama, naglasila je čelnica MMF-a.

U izvješću o prilikama u svjetskom gospodarstvu, pripremljenom za članice G20, ekonomisti međunarodnog zajmodavca procijenili su da će američki gospodarski rast ove godine vjerojatno biti slabiji nego što se dosada očekivalo

Glavni autor izvješća Helge Berger kazao je novinarima u Washingtonu kako se očekuje da će MMF u listopadu sniziti procjenu američkog gospodarskog rasta s obzirom na slab rezultat u prvoj polovini ove godine.

Već je u srpanjskim međuprognozama MMF procijenio da će američko gospodarstvo ove godine porasti 2,2 posto, te 2,5 posto u 2017., čime su snizili procjene iz proljetnog izvješća.

'Što se tiče SAD-a, u kontekstu trendova iz prva dva tromjesečja ove godine jasno je da nas čeka sniženje te procjene', upozorio je Berger.

U najnovijem izvješću MMF podsjeća da su se čelnici G20 2014. godine obvezali podići stopu gospodarskog rasta te skupine za dva posto do 2018. Do ove godine članice su ispunile samo 55 posto preuzetih obveza, pokazujući 'manjak odlučnih mjera', poručili su iz međunarodnog zajmodavca.

'Hitno je potreban veći napredak', zaključuju autori izvješća, pozivajući na poduzimanje dodatnih mjera u domeni proračunske i monetarne politike radi potpore rastu, poput javnih ulaganja u obrazovanje, pravednijih režima poreznih olakšica i smanjenja duga privatnog sektora.