uoči izbora

Velikodušni predizborni darovi, Orban: Svaka obitelj dobit će povrat novca za grijanje

07.03.2018 u 18:43

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je u srijedu, mjesec dana do parlamentarnih izbora, bonove za hranu milijunima umirovljenika, a svakoj obitelji novčanu pomoć za podmirenje troškova grijanja

Orbanova stranka desnog centra Fidesz trebala bi osvojiti treći zaredom mandat na izborima 8. travnja. Fidesz uvjerljivo vodi prema anketama unatoč porazu na lokalnim izborima u nedjelju kada je oporbeni kandidat za gradonačelnika grada Hodmezovasarhelyja na jugu zemlje pobijedio kandidata vladajućih.

Izbornu kampanju vladajući vode oštrom protuuseljeničkom retorikom i obećanjima većeg izdvajanja za plaće i mirovine.

U videoporuci objavljenoj na svome Facebooku premijer Orban je rekao da će 2,6 milijuna umirovljenika dobiti vaučer za kupnju hrane, a svaka obitelj dobit će povrat novca za grijanje u iznosu od 12.0000 forinti (285 kuna).

'Prošlih smo tjedana pretrpjeli krajnju hladnoću u Mađarskoj, rasli su troškovi grijanja (...) prema tome, odlučili smo smanjiti račun za plin', rekao je Orban.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nije jasno hoće li povrat novca biti na teret državnog proračuna ili distributera.

Većinom su distributeri plina u državnom vlasništvu jer je u proteklih osam godina Orbanova vlada preuzela nadzor na energetskim sektorom iz ruku stranih tvrtki.

Ministarstvo gospodarstvo nije bilo dostupno za odgovor na pitanje koliko će novca trebati za nove mjere, piše agencija Reuters koja je izračunala da bi ukupna svota bila oko 60 milijardi forinta (1,42 milijarde kuna).

Agencija Reuters dodaje da su mađarske vlade često nudile velikodušne predizborne darove biračima uoči izbora od rušenja komunizma 1989.