PILOT PROJEKT

Krenuli preventivni zdravstveni pregledi, Beroš otkrio kolike su uštede u zdravstvenom sustavu

16.05.2023 u 17:27

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak da je pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda veliki reformski iskorak te osnovna karika u lancu skrbi za zdravlje stanovništva, a rezultirao bi uštedom u zdravstvenom sustavu oko 18 milijuna eura na godinu.

Nakon prvog obavljenog preventivnog pregleda u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije, Beroš je na konferenciji za novinare rekao kako se pilot-projektom u pet hrvatskih županija pregledima želi obuhvatiti oko tisuću građana u dobi iznad 40 godina koji u posljednje dvije godine nisu bili kod svojeg liječnika.

Preventiva je ključ ovoga procesa i može u potpunosti promijeniti ishode liječenja kod brojnih sugrađana, posebice kada je riječ o onkološkim bolestima i kroničnim nezaraznim bolestima koje su u Hrvatskoj visoko na listi uzroka smrtnosti stanovništva, istaknuo je.

Beroš je također istaknuo da je preventiva najbolji način suočavanja sa zdravstvenim problemima i da se svako ulaganje u nju višestruko vraća, a procjene govore da bi rezultat tih preventivnih pregleda mogla biti ušteda u zdravstvenom sustavu oko 18 milijuna eura na godinu, što se može preusmjeriti za druge svrhe.

HZJZ našao način za financiranje  pilot-projekta s otprilike 60 tisuća eura

Izvijestio je kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo pronašao način za financiranje tog pilot-projekta s otprilike 60 tisuća eura, a smatra da će rezultati koje ćemo dobiti tim projektom biti neprocjenjivi i da će biti temelj za budući nacionalni program preventivnih zdravstvenih pregleda.

Ocijenivši kako zdravlje nema cijenu, Beroš je kritizirao one liječnike i djelatnike u zdravstvenom sustavu koji se, kad je riječ o preventivi, brinu o cijeni zdravstvene usluge.

Tko ispred zdravlja postavi pitanje cijene, ja ga pitam koji su mu motivi te jesmo li ovdje zbog naših građana i jesmo li dužni raditi sve kako bismo poboljšali zdravstveni sustav, istaknuo je Beroš.

Rekao je kako želi vjerovati da neki medijski napisi o upitnoj želji i volji vlasti u Primorsko-goranskoj županiji za uključivanje u taj projekt nisu istiniti i da ta županija svojim građanima želi omogućiti preventivne zdravstvene preglede.

U medijima se javljaju određene teze da će se odgoditi preventivni pregledi u toj županiji, ali se upravo zbog građana Primorsko-goranske županije iskreno nadam da se to neće dogoditi, dodao je Beroš.

"Pilot-projekt mora odgovoriti na neka pitanja o statusu zdravlja naše nacije, a to će zdravstvenoj administraciji biti putokaz kako promijeniti zdravstveni sustav da bi bio učinkovitiji i dostupniji našim građanima. Kada okončamo pilot-projekt i napravimo evaluaciju rezultata, želimo pokrenuti nacionalni program preventivnih zdravstvenih pregleda koji će biti namijenjen cijelom stanovništvu", poručio je ministar Beroš.

Prvi pacijent u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije bio je Ivica Čorić, kojeg je pregledao liječnik obiteljske medicine te ustanove Mario Ćurković.