u četvrtak prosvjed

Medicinske sestre sve bliže odluci o štrajku, Beroš se nije pojavio na sastanku

10.05.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Predsjednica Vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavila je u srijedu nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva, na kojemu nije bio ministar zdravstva Vili Beroš, da su sindikati uvijek otvoreni za pregovore o koeficijentima, no kako su i sve bliži štrajku.

"S naše strane, mi smo uvijek otvoreni, bili smo i prije, ali izgleda da drugu stranu nešto koči. Pitam se što ih koči da nas pozovu na ozbiljan razgovor o problemu zbog koji smo mi na ulici i pred svojim ustanovama”, kazala je Prašnjak nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Rekla je kako je danas radilo o redovnom mjesečnom sastanku u Ministarstvu, na kojem ipak nije bilo riječi o zahtjevima sindikata za podizanjem koeficijenata za 10 posto svim zaposlenicima u zdravstvu, već se razgovaralo o nepoštivanju temeljnog kolektivnog ugovora.

Sastanku nije prisustvovao ministar Beroš, iako su ga sindikati očekivali nakon što je premijer Andrej Plenković izjavio da će Beroš razgovarati s medicinskim sestrama i tehničarima koji su za sutra najavili prosvjed a zatim i mogući štrajk.

  • +4
Prosvjed medicinskih sestara i tehničara u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

"Mi smo još jučer bili blizu tom koraku, a kako dani idu dalje, sve smo bliže najavljenom štrajku”, naglasila je Prašnjak i dodala kako će odluka o štrajku uslijediti nakon 25.svibnja.

Nakon što je Beroš najavio donošenje dvije nove uredbe o koeficijentima i složenosti poslova u javnim i državnim službama, Prašnjak se s složila s ministrom da se takvi propisi ne mogu mijenjati svakog tjedna, međutim te promjene moraju biti sistematične i temeljite.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak rekao je kako na sutrašnjem prosvjedu očekuju između 500 i 1000 medicinskih sestara, tehničara i drugih zaposlenika u zdravstvu. Mnogi zaposlenici ne mogu napustiti svoja radna mjesta, no doći će oni koji imaju slobodne dan ili godišnji odmor, kazao je.