BOLI GLAVA

Krediti u 'švicarcima' lete u nebo

rba, banka, šalter

rba, banka, šalter

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

U tri godine rata stambenog kredita u švicarskim francima narasla je tisuću kuna, od čega samo u ovoj godini od 400 do 500 kuna

Franak je jučer prema kuni ojačao za novih 0,85 posto, pa sada srednji tečaj iznosi rekordnih 5,47 kuna za franak. Tko je nekakav prosječni stambeni kredit u švicarskim francima podignuo sredinom 2007., kada su franci bili iznimno popularni zbog nešto nižih kamata, sada ima ratu veću za cijelih tisuću kuna, a najveći skok desio se upravo od kraja prošle te u ovoj godini, kada su rate narasle za 400 do 500 kuna, piše Novi list.

Prema srednjem tečaju HNB-a, u srpnju 2007. franak je vrijedio 4,4 kune, što znači da je 100 tisuća franaka bilo oko 440 tisuća kuna, a sada kada se tečaj popeo na skoro 5,5 kuna, protuvrijednost tog iznosa je oko 550 tisuća kuna, što je skok veći od 100 tisuća kuna, a s takvim rastom glavnice, rastu i rate kredita.

Primjerice, prema kreditnim kalkulatorima banaka, rata kredita od 100 tisuća franaka na rok otplate od 20 godina uz kamatnu stopu od oko 6 posto iznosi 716 franaka. Prije tri godine rata je dakle u kunskoj protuvrijednosti iznosila 3.150 kuna, ali kad se oduzme i razlika u kamatnoj stopi koja se u međuvremenu povećala, anuitet je bio i niži, oko 2.900 kuna.

Sa sadašnjim pak tečajem spomenuta rata u kunama iznosi nešto manje od 4.000 kuna. Razlika je dakle samo po osnovu tečaja oko tisuću kuna, a s kamatnim prirastom (s oko 4 na oko 6 posto godišnje kamate) i premašuje taj iznos, piše Novi list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi