VLADA ZABRINUTA

Kosor tjera Hrvate da čuvaju ovce!

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 03.02.2011 18:49
  • Objavljeno 03.02.2011 u 15:28
Jadranka Kosor zijeva

Jadranka Kosor zijeva

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić

Vlada se odlučila baciti u ozbiljnu analizu zbog čega nezaposleni na burzi ne žele biti pastiri, već za to moramo uvoziti strane radnike. Premijerka Jadranka Kosor zaključila je da 'moramo pronaći načina da stimuliramo ljude na rad'

Na današnjoj sjednici Vlada je odlučila produžiti 5.300 postojećih radnih dozvola za strance te odbiti 811 novih.

'Zatražila sam preispitivane cijelog sustava, a reći ću i zbog čega. Među ovih 811 zahtjeva bilo je i 70 novih, koji su, uz postojećih 80 dozvola, tražili posao stočara, ratara, pastira i samaraša', istaknula je premijerka.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje evidentirano je 75 tisuća nezaposlenih koji su osposobljeni za ove poslove. Zbog toga, istaknula je Kosor, jasno je da nešto nije u redu.

Premijerka je navela i primjer jednog gospodarstvenika koji joj se požalio jer nije mogao pronaći 150 ljudi koji bi bili zainteresirani da čuvaju ovce. Javilo mu se samo 16, od kojih je na kraju ostalo samo šest.

Problem 350.000 nezaposlenih, nadaju se u Banskim dvorima, mogao bi rješiti danas prihvaćeni Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu vrijedan više od milijardu kuna. Kosor je istaknula da bi taj program mogao radno aktivirati čak 150.000 ljudi.

Za poticanje zapošljavanja u svrhu obnove ratom oštećenih stambenih objekata osigurano je 450 milijuna kuna. Osigurana su i sredstva za kreditiranje poduzetnika u turizmu. Poticat će se i malo i srednje poduzetništvo sa 160 milijuna kuna i zapošljavanje branitelja 150 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!