panika se širi

Koronavirus poharao i tržište kapitala: Zagrebačka burza torpedirana, dionice brzo tonu

24.02.2020 u 11:01

Bionic
Reading

Koronavirus se širi Italijom brže od svih očekivanja i već je uzeo četvrtu ljudsku žrtvu. Preporučeno je da se u Italiju ne putuje, Austrija razmatra punu prometnu blokadu jer je postalo nemoguće predvidjeti kako će se i kamo će se epidemija širiti. U uvjetima krajnje nesigurnosti svjetske, europske, ali i Zagrebačka burza imaju samo jedan pravac - dolje

U trenucima pisanja ovog teksta, burzovni indeksi u Parizu i Frankfurtu bili su u minusu više od tri posto, dok je talijanska burza u Milanu, ali i u austrijska u Beču gubila više od četiri posto vrijednost. Na tom tragu je i Zagreb, gdje je u prvih sat vremena Crobex potonuo gotovo četiri posto uz popriličan promet. U minusu većem od tri posto su i burze u Ljubljani, Pragu, Varšavi, dok se London 'drži' na dva posto minusa.

Kao što to uvijek biva, strah se širi preko granica neviđenom brzinom pa dionička tržišta prekomjerno i ponekad nepotrebno stradavaju. Tako se u Zagrebu trenutačno u deset najtrgovanijih ne može naći niti jedna dionica u plusu, a u gubitnici s najvećim prometima su HT (-3,3 %), Adris grupa (-2,38%), Valamar (-5,38%), Optima Telekom (-8,57%) i AD Plastik (-3,96%).

Posve očekivano, dionice hotelskih lanaca tonu više od prosjeka: Liburnia Riviera u minusu je osam posao, Valamar i Arena Hospitality tresnuli su gotovo šest posto, Maistra je u minusu četiri posto kao i Turisthotel, Jadran, FTB Turizam. Plava laguna odolijeva te je u minusu samo jedan posto. Jedna jedina dionica koja je bila u plusu u trenutku pisanja teksta bili su Čakovečki mlinovi ali uz poprilično slab promet od 162.000 kuna.

Koliko će dugo nastaviti torpediranje Crobexa i jesu li ovakva burzovna kretanja zapravo očekivana upitali smo burzovnog stručnjaka, brokera i investicijskog savjetnika Romana Rinkovca:

'Minusi su krenuli od samog početka, pa ova rasprodaja sugerira da postoji određena doza panike zbog širenja koronavirusa. Dionice turističkog i prijevozničkog sektora su pale više od prosjeka jer su ti sektori izravno izloženi mogućim posljedicama širenja virusa. Koliko logike ima da padaju dionice poput HT-a, teško je reći, ali to je burza'.

Rinkovec kaže kako je Crobex znatnije pao već u petak, a rasprodaja danas nastavlja se jer slično raspoloženje vlada i na europskim burzama koje su krenule s minusima također odmah po otvaranju.