IZ KLINIKE U PADOVI

Liječnica Nela Sršen objasnila zašto se koronavirus u Italiji tako brzo širi

24.02.2020 u 10:13

Bionic
Reading

Poznata hrvatska kirurginja dr. Nela Sršen koja radi u talijanskoj bolnici Azienda Ospedaliera Universita Padova kaže kako su u ovu bolnicu zaprimljena tri pacijenta s koronavirusom iz obližnjih bolnica talijanske regije Veneto koja je također pogođena virusom

'Kod nas u Padovi je inače referentni centar s kriznom jedinicom za ovakva stanja', rekla je za Novi list dr. Nela Sršen koja upozorava da se virus u Italiji sada prenosi lokalno te da u početku kod zaraženih nije pravovremeno dijagnosticiran, već je liječen kao upalni proces pluća te su na taj način u opasnost došli i sami zdravstveni radnici.

Rekla je kako su otkazana sva javna okupljanja i manifestacije, a razmišlja se i o zatvaranju bolnica.

  • +3
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: MATTEO BAZZI

'U ovom trenutku u Italiji možemo očekivati eksponencijalno širenje broja zaraženih. Zabrinuti smo i mislimo da je mjere, poput otkazivanja letova s Kinom, koje se trenutačno kod nas poduzimaju trebalo obaviti puno prije. Primjerice, zašto se u Njemačkoj, koja ima puno više kontakata s Kinom od Italije, nije dogodilo ovakvo stanje', pita se Sršen dodajući kako vremenske prilike pogoduju virusu jer je hladno i bez kiše, a kad smo još daleko od cjepiva, rekla je, možemo se nadati tek toplijem vremenu koje će oslabjeti širenje virusa.