trese se tržište

Koronavirus nanosi teške gubitke zubarskom biznisu, neki su posegnuli za očajničkim neetičnim mjerama

06.03.2020 u 18:56

Bionic
Reading

Stomatološke ordinacije i klinike koje većinom imaju strane pacijente trpe velike gubitke zbog koronavirusa. Pad prometa se kreće od 30 pa do čak 90 posto. Zbog toga su pojedini zubari u očaju počeli nuditi velike popuste kako bi privukli pacijente i nekako preživjeli

Tu praksu primijetila je Hrvatska komora dentalne medicine (HKDM) te je na svojim stranicama objavila priopćenje u kojem se upozorava na 'neetična oglašavanja te isticanje neetičnih popusta oglasa'.

'Pojavom virusa COVID-19 stvorila se specifična situacija na tržištu dentalnih usluga, a posebice kod ordinacija dentalne medicine ili klinika koje imaju pretežno strane pacijente. Komora je svjesna teškog financijskog položaja i intenzivno radi na prevladavanju i olakšavanju novonastale situacije, kako u epidemiološkom smislu, tako i u financijskom', navodi se na početku priopćenja.

Nakon toga se ističe kako je svrha postojanja Komore, između ostaloga, 'skrb za prava i zaštitu pacijenata te osiguravanje strukovnih protokola'.

'Svaki protokol i određena kvaliteta usluge podrazumijevaju određenu razinu troška pružanja te usluge, a sam trošak rezultira i tržišnom cijenom koštanja određene usluge. Upravo iz navedenog razloga, sa svih navedenih aspekata, brinu nas neetična oglašavanja te isticanje neetičnih popusta oglasa čiji je cilj, mimo pravila o tržišnom natjecanju, privući pacijente u navedene ordinacije ili klinike, a ne pružajući im kompletne informacije o samim protokolima i skrivenim troškovima liječenja. Komora će iz navedenih razloga zatražiti relevantna znanstvena i strukovna mišljenja o postojanju mogućih okvira koji pružaju apsolutnu sigurnost pacijenta, a koji ne mogu biti osigurani po tako nisko iskazanim cijenama', upozoravaju iz HKDM-a.

Na upit tportala koliko je pao prihod stomatološkim ordinacijama i klinikama zbog koronavirusa iz Komore su odgovorili kako još nemaju točne podatke, ali procjena je da on nije manji od 30 posto.

  • +6
Mjere opreza zbog koronavirusa u Zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'U ovom trenutku još je prerano govoriti o točnim podacima, no dotok sredstava je u novonastalim okolnostima bitno smanjen i predstavlja egzistencijalno ugrožavanje naših članova i njihovih obitelji, a pad prometa zasigurno se kreće od 30 do čak 90 posto', rekli su iz Komore.

Također napominju kako čine sve da zaštite svoje članove, o čemu su razgovarali s državnim institucijama.

'Obratili smo se sa zamolbama nadležnim tijelima (financijskim ustanovama, nadležnim ministarstvima, Vladi itd.), u kojima je zatražena pomoć za pronalaženje mjera očuvanja radnih mjesta u ordinacijama koje će biti iznimno pogođene tim okolnostima (u osiguravanju potrebne zaštitne opreme, propisivanju interventnih mjera u poslovanju naših članova, odgodi kreditnih obveza itd.)', rekli su za tportal iz HKDM-a.

Da je situacija za zubare iznimno teška, potvrdio nam je i vlasnik stomatološke klinike iz Rijeke. Prije koronavirusa više od 90 posto njegovih pacijenata bili su Talijani.

'Smanjili smo broj pacijenata na minimum. Ali preživjet ćemo nekako… Kako sad stvari stoje, epidemija se neće tako brzo smiriti. Nismo spuštali cijene i mislim kako nema potrebe za tim. Primijetio sam da neke klinike oglašavaju nenormalne popuste da prežive. Ponavljamo, mi nećemo raditi s takvim dampinškim cijenama', istaknuo je naš sugovornik.

Cijene pojedinih zahvata sad na tržištu možete naći čak 50 posto jeftinije nego inače. Primjerice, ugradnja implantata košta oko 2900 kuna dok je cijena prije epidemije koronavirusa bila 5300 kuna.