otkup proizvoda

Konzum surađuje s 200 novih malih proizvođača

03.04.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Trgovački lanac Konzum u petak je izvijestio da je uspostavio suradnju s 200 novih malih proizvođača, dok su iz Spara objavili da su proširili suradnju s različitim OPG-ovima koji se bave uzgojem bilja te od njih otkupljuju cvijeće, sadnice i začine

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede i Konzuma, u kojoj su se malim proizvođačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) ponudile Konzumove police umjesto zatvorenih tržnica, javilo se 200 novih malih proizvođača, navodi se u priopćenju tog trgovačkog lanca.

Po podacima koje iznose iz Konzuma, u prvom tjednu suradnje otkupljeno je primjerice oko 70.000 komada salate, 18.000 kilograma blitve, 5.000 kg poriluka, 5.000 kg peršina i 1.300 kg mladog luka.

Novi su se dobavljači pridružili grupi više od 4.000 poljoprivrednika i OPG-ovaca s kojima Konzum već surađuje, ističu iz tog trgovačkog lanca u kojem očekuju da će u idućem razdoblju otkupljene količine od malih proizvođača dodatno rasti.

Napominju i kako su, s obzirom da se bliži sezona domaćih jagoda, već u kontaktu s proizvođačima iz svih dijelova Hrvatske kako bi im na raspolaganje stavili svoje distributivne i prodajne kapacitete. 

Podsjećaju kako se unutar Fortenova grupe plasman prema Konzumu odvija preko PIK Vinkovci, koji otkupljuju više od 20.000 tona voća i povrća godišnje te surađuju s više od 500 kooperanata, a hrvatski se poljoprivrednici mogu javiti i Konzumovim partnerima Marinadi i Fragariji, koji također otkupljuju i isporučuju robu.

Malim je proizvođačima otvoren prijeko potreban prodajni kanal, a namjera je Konzuma kroz ovu inicijativu povećati opseg prometa domaćeg voća i povrća koji trenutno iznosi više od 80 posto prometa u toj kategoriji, ističu iz tog trgovačkog lanca.

"Na ovaj način želimo povećati brojku od 4.000 proizvođača iz svih dijelova Hrvatske s kojima partnerski surađujemo te istovremeno pomoći prvenstveno malim obiteljskim poljoprivrednicima i OPG-ovima, kojima je zbog zatvaranja tržnica onemogućena prodaja njihovih proizvoda", kazao je član Uprave Konzuma Zoran Mitreski.

Iz Konzuma također podsjećaju kako se u inicijativu mogu uključiti i mali uzgajivači voća i povrća koji su se javili na Konzumov natječaj "Najbolje iz Hrvatske", a u dogovoru s klasterom "Mali hrvatski proizvođač" nastavit će se suradnja s proizvođačima koji su već u tom projektu i koji djeluju pod tim klasterom. 

Iz trgovačkog lanca Spar su, pak, izvijestili kako su proširili suradnju s različitim OPG-ovima koji se bave uzgojem bilja te od njih otkupljuju cvijeće, sadnice i začine.

Iz Spara u priopćenju navode i niz novih partnera s kojima su proširili suradnju, a riječ je o poljoprivrednim zadrugama koje se bave proizvodnjom cvijeća, tvrtkama i obrtima koji proizvode sadnice voća, agruma, bobičastog voća, vinove loze i jagoda te začinskog bilja. 

Spar putem robne marke "Vrtovi Hrvatske" nudi voće i povrće više od 40 malih domaćih proizvođača i OPG-ova, a kampanjom "Da, domaće je!" prednost daje domaćim dobavljačima, podsjećaju iz tog trgovačkog lanca.