KREĆU ZAVRŠNE RIJEČI

Konačno kraj megaprocesa za aferu Spice - presuda sredinom srpnja

18.07.2016 u 08:08

Bionic
Reading

Nakon punih pet godina suđenja, na Županijskom sudu u Zagrebu konačno se bliži kraj megaprocesu za aferu Spice. Od danas kreću završni govori prvo tužiteljstva, a zatim i obrane, nakon kojih će sudac Siniša Pleše, negdje sredinom ovog mjeseca, izreći presudu osmorici optuženika

Krunoslav Kunštić, odvjetnik drugooptuženog Darka Marinca, ističe da je to jedan od najsloženijih predmeta u povijesti pravosuđa. On i njegov branjenik s velikim optimizmom čekaju odluku suda.

'Svi optuženici i branitelji u tom predmetu suglasni su u zaključku da je obrana tijekom postupka poduzela sve što joj je bilo na raspolaganju kako bi dokazala da optuženici nisu počinili kazneno djelo, svi smo zadovoljni time što smo uspjeli postići i dokazati u postupku', rekao je za tportal Kunštić.

Optužnica protiv osmorice osumnjičenih - bivšeg potpredsjednik Vlade Damira Polančeca, bivših menadžera Podravke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Saše Romca, vlasnika varaždinske Fimi grupe Milana Horvata, vlasnika splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića te odvjetnika Zorana Markovića – podignuta je 9. rujna 2010, a samo suđenje počelo je 8. lipnja 2011. godine.

Osmorka je optužena da su novcem kompanije u tajnosti željeli steći većinski paket njezinih dionica kako bi u konačnici zavladali Podravkom, što je tvrtki nanijelo štetu veću od 400 milijuna kuna.

Oni s druge strane tvrde kako su zapravo željeli spriječiti neprijateljsko preuzimanje Podravke koje je spremala norveška prehrambena kompanija Rieber&Son

O kakvom se kompleksnom predmetu radi najbolje dočaravaju ove brojke. U pet godina održano je gotovo 300 ročišta i ispitano je čak 135 svjedoka iz Hrvatske, Srbije, Malte, Mađarske, Norveške, Švicarske i Švedske.

Na dan dizanja optužnice, 9. rujna 2010., spis je imao 37.463 listova, a nakon zaključenja dokaznog postupka ima oko 50.000 listova, u što nisu pribrojani svi materijali.

Od optuženika Zdravko Šestak je s 32 dana iznošenja obrane apsolutni rekorder. Ostala sedmorica su zbirno 36 dana potrošila na svoju obranu.