PITANJE ZA HNB

'Kome su banke prodale milijarde franaka?'

22.01.2015 u 20:13

Bionic
Reading

Predstavnici Udruge Franak potvrdili su da su pozvani na sastanak u Hrvatsku narodnu banku sutra u 11 sati. Uz predstavnike udruge trebali su ići dva njihova stručna savjetnika. Jedan od njih bio je gost u emisiji HRT-a Hrvatska uživo - prof. dr. sc. Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakultet u Zagrebu. No on je rekao da i dalje ostaje savjetnik udruge Franak, ali da ga u HNB nisu zvali 20 godina, pa neće ići niti sada. Svoje će mišljenje reći kada HNB predoči prave podatke koje dosad nisu objavili.

'HNB mora odgovoriti na ključno pitanje kome su banke pet do šest milijardi franaka prodale, za koje su se zadužile, ako su se zadužile u inozemstvu, odnosno tko je to kupio i gdje se to vidi. Banke su te franke negdje morale prodati kako bi došle do kuna koje su isplatile građanima. To se u publikacijama HNB-a ne vidi i ja čekam odgovor na to', rekao je Lovrinović.


Rekao je da su rješenja na dobrom tragu i da krediti trebaju biti u kunama. 'Progledali su i bivši ministri financija Slavko Linić i Ivan Šuker. Oni nisu reagirali kad su trebali i sad nemaju kredibilitet o tome nuditi prijedloge', smatra Lovrinović.

Ovo je izvanredna pojava i mora se promatrati s različitih strana. Politika je preuzela i želi to riješiti. Najprije HNB mora dokazati da su banke oštećene. Jučerašnji podaci Vujčića su površni i ja im ne vjerujem, dodao je.

Gost u Hrvatskoj uživo bio je i saborski zastupnik Goran Marić. Prozvao je HNB i rekao da godinama čini propuste i štetu. To što su priredili vlastitoj zemlji i narodu, to mogu samo su neznalice, beskičmenjaci i berćutnici. Ako ne znaju brzo ponuditi rjepšenje onda je vrijeme da odu, rekao je.

'Model rješenja treba osmisliti HNB, ali je vidljivo da se to jedino može rješiti konvertiranjem svih kredita u kune ili djelomično vezivanje valutnom klauzulom uz euro s obzirom na visoko eurizirani bankarskim sustav i izvore sredstava koji su u eurima', smatra Marić.