PROVJERILI SMO

Koliko košta najam Mercedesa kakav vozi Karamarkova partnerica?

20.05.2015 u 15:41

Bionic
Reading

Ana Šarić, partnerica šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, morala je dobro zagrabiti u novčanik kako bi unajmila luksuzni Mercedes ML 350. Ova naša tvrdnja temelji se na vrlo gruboj procjeni jer točne uvjete i način financiranja koje je njezina tvrtka Drimia dogovorila s društvom Mobile – 4U Šarić nije otkrila

Iz njezinih dosadašnjih izjava kako je riječ o 'najmu automobila' može se zaključiti da se radi o operativnom leasingu. To znači da Mercedes nije u vlasništvu Drimije, već leasing kuće i za njegovo korištenje plaća mjesečnu naknadu.

U slučaju operativnog leasinga najčešće se ugovara rok otplate od dvije do pet godina, a jamčevina najčešće iznosi 25 posto neto vrijednosti automobila. Manja leasing društva, poput Mobile - 4U nude i kraći rok do godine dana.

Prilikom podnošenja zahtjeva za leasing obično se traži niz dokumenata: BON 2, odnosno obrazac o bonitetu preko kojeg se vidi je li tvrtka bila u blokadi i kakva joj je solventnost, preslika prijave poreza na dobit, bilanca, račun dobiti i gubitka za prethodnu godinu, godišnje financijsko izvješće i drugo.

Marketinška agencija Drimia u tri godine koliko posluje ima solidan rast prihoda, prošle godine povećala je i broj zaposlenih. Lani je, međutim, završila s gubitkom od 141.600 kuna. Bilanca nije blistava jer ima negativan kapital i velike kratkoročne obaveze koje su joj nešto manje od ukupnog godišnjeg prihoda od 2,7 milijuna kuna. Jednostavnije rečeno tvrtka je prezadužena, ali zasad nije imala problema s plaćanjem te joj račun nije bio blokiran.

'Drimia posluje kao većina naših malih tvrtki. Ali opet, radi se o specifičnoj branši gdje su velike odgode plaćanja, tako da ta bilanca možda realno i nije toliko loša. Sve u svemu, to je ne bi trebalo spriječiti da unajmi Mercedes ML 350', rekao nam je naš sugovornik iz jedne leasing kuće koji je želio ostati anoniman.

Nitko od ljudi iz leasing društava s kojim smo razgovarali nije se želio upuštati u kalkulacije koliki mjesečni najam plaća Šarić za njemački terenac pravdajući se da je to jako teško izračunati jer svaka kuća ima svoje uvjete.

Mi smo se za potrebe ovog teksta oslonili na kalkulatore koje na svojim web-stranicama ima gotovo svaka veća leasing tvrtka.

Uzeli smo da se radi o novom Mercedesu ML 350 čija se cijena, provjerili smo kod trgovaca, kreće od 85.000 do 90.000 eura odnosno od 637.500 do 675.000 kuna u što je uključen PDV i sva ostala davanja.

Ako se jedan takav automobil uzme na operativni leasing na dvije godine, tada se kao osiguranje traži 20 posto jamčevine, što je oko 110.000 kuna. Jamčevina se vraća kad leasing istekne.

Mjesečni najam iznosi oko 14.000 kuna na što se još treba dodati 25 posto PDV-a što u konačnici daje 17.500 kuna