od slika do meteorita

Kolekcionarski hitovi: Među rekorderima aukcija 2021. ima 'uljeza'. Pogledajte za što je najviše iskeširano

12.04.2022 u 20:59

Bionic
Reading

U prošloj godini među bogatim kolekcionarima hit su bile aukcije virtualnih predmeta (NFT-ovi), ali milijunaši i dalje vole bacati novac na opipljive vrijednosti poput slika, nakita i rijetkih novčića. Na aukcijama se moglo pronaći svakojakih memorabilija i jedinstvenih umjetničkih predmeta, a interes su pobudili i poneki opskurniji izlošci, poput prastarih meteorita

Kako bi se stekao uvid u svijet rijetkih kolekcionarskih predmeta, portal Visualcapitalist predstavio je najveće aukcijske prodaje u 2021., raspoređene u 12 kategorija predmeta.

Najveću cijenu i rekord postigla je slika Pabla Picassa 'Femme assise près d’une fenêtre' (Žena koja sjedi pored prozora). Slika iz 1932. prikazuje Picassovu ljubavnicu Marie-Thérèse Walter (1909. - 1977.). Vjeruje se da je ova fatalna žena imala značajan utjecaj na Picassov rad, a par je 1935. godine dobio izvanbračno dijete.

Sliku je prodala aukcijska kuća Christie's u New Yorku i bila je jedino slikarsko djelo prodano za više od 100 milijuna dolara u zadnje dvije godine. Inače, rekord drži slika 'Salvator Mundi' Leonarda da Vincija, 2016. prodana za 450 milijuna dolara Mohamedu bin Salmanu, prijestolonasljedniku Saudijske Arabije.

McLaren F1 iz 1995.

Čuveni model McLaren F1 smatra se jednim od najpoželjnijih superautomobila svih vremena. Sadrži mnoge inovacije koje su još uvijek rijetke u suvremenim cestovnim automobilima, uključujući monokok od karbonskih vlakana, aktivnu aerodinamiku na podvozju i centriranu poziciju za vožnju.

Legenda o F1 učvršćena je činjenicom da ga je proizvedeno samo u 106 primjeraka, od kojih su mnogi bili u vlasništvu slavnih osoba. Jedan od njih je Elon Musk, a 2000. razbio je svoju jurilicu.

Superautomobil prodan na aukciji prešao je samo 390 kilometara, što znači da je u prosjeku prešao samo 15 kilometara godišnje.

Raritetan novčić iz 1933.

Dvostruki orao iz 1933. jedan je od zadnjih zlatnika od 20 dolara proizvedenih u SAD-u. Datira iz doba u kojem je vrijednost američkog dolara bila vezana za zlato, a zna se da danas postoji samo 13 takvih primjeraka.

Nakon prodaje za 18,9 milijuna dolara ovaj dvostruki orao drži titulu najvrjednije rijetke kovanice u svijetu.

Revolver kojim je ustrijeljen Billy Kid

Revolver Colt kojim je ubijen čuveni odmetnik Billy Kid postao je najskuplje vatreno oružje dosad prodano na aukciji. Pripadao je Patu Garrettu, šerifu koji je 1881. ubio Kida, jednu od najozloglašenijih osoba iz ere američkog Divljeg zapada te odgovornog za smrt osam muškaraca, uključujući dva šerifova zamjenika, tijekom bijega iz zatvora.

Zbog njegove ostavštine ovaj revolver postao je jedno od najpoželjnijih oružja za kolekcionare. Zanimljivo je da je to bilo prvo pojavljivanje ovog pištolja na javnoj dražbi.

Pištolj kojim je Pat Garrett ubio Billyja Kida Izvor: Profimedia / Autor: Bonhams / BNPS

Konačni tekst ustava Sjedinjenih Država

Ova kopija američkog ustava u prvom izdanju nevjerojatno je rijedak i povijesno značajan artefakt. Jednako je impresivna i priča o tome kako je prodan.

Nadmetale su se dvije strane, od kojih je jednu činio milijarder Ken Griffin, izvršni direktor hedge fonda Citadela. Druga strana bila je ConstitutionDAO, grupa od više od 17.000 investitora u kripto koji su izdali kriptovalutu u vrijednosti od 47 milijuna dolara.

Na kraju je primjerak prodan Griffinu za ukupno 43,2 milijuna dolara. Investitori iz Constitution DAO-a nisu mogli dati višu ponudu jer ne bi imali dovoljno novca za osiguranje, skladištenje i transport dokumenta.

Među najvećim aukcijskim prodajama u pojedinim kategorijama našli su se i dijamant Sakura od 15,81 karata, prodan za 29,3 milijuna dolara, rijetki sat iz limitirane edicije Grande et Petite Sonnerie izlicitiran na 5,3 milijuna dolara, dizajnerska sofa Rona Arada, koja je dostigla cijenu od 1,6 milijuna dolara, tenisice Michaela Jordana Nike Air Ships (1,5 milijuna dolara), smaragdna ogrlica (milijun dolara), meteorit Fukang star 4,5 milijardi godina (700 tisuća dolara) te torbica iz kolekcije Hermès Black Birkin (150 tisuća dolara).