POSLOVNI FORUM

Kinezi žele obnoviti Kineski paviljon na Velesajmu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.10.2014 15:57
  • Objavljeno 13.10.2014 u 15:57
Hrvatsko-kineski poslovni forum

Hrvatsko-kineski poslovni forum

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mogućnosti jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Kine su brojne, posebice na području turizma, poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, IT industrije, infrastrukture, prometa, istaknuto je na hrvatsko-kineskom poslovnom forumu s temom 'Hrvatska-Yangzhou' koji je održan u Hrvatskom saboru

Predsjednik Sabora Josip Leko kazao je kako su politički odnosi Hrvatske i Kine vrlo dobri, prijateljski, bez otvorenih političkih pitanja te kako je nužno ojačati gospodarsku suradnju.

Dosadašnji gospodarski odnosi nisu pratili visok stupanj političke suradnje, a korak u toj novoj suradnji učinjen je krajem kolovoza kada je hrvatske delegacija posjetila Kinu, ali i ovaj uzvratni posjet kineskog izaslanstva, rekao je.

Kina je Hrvatskoj stožerni partner u Aziji i u tom je smislu važno nastaviti suradnju na političkom, bilateralnom i multilateralnom planu, ali i proširiti tu suradnju s kineskim provincijama i gradovima kako bi Hrvatska lakše izbalansirala nesrazmjer u robnoj razmjeni, kazao je Leko.

Od današnjeg foruma, kako je rekao, očekuje otvorene razgovore i konkretne ugovora, ako ne sada, onda sljedeće godine.

Zamjenik gradonačelnika grada Yangzhoua Ding Chun je kazao kako je cilj posjeta kineske delegacije jačanje gospodarske suradnje.

Područja infrastrukture, autoindustrije, turizma, hrane, farmacije, brodogradnje, samo su neke od mogućnosti suradnje dvaju gospodarstava, kazao je Chun koji je pozvao turističke agencije da otvore urede u gradu Yangzhou.

Forum je održan u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), a predstavile su se kineske i hrvatske tvrtke iz područja turizma, građevinske industrije, proizvođači autodijelova i dr.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić je istaknuo kako je kinesko tržište bilo u njihovim planovima, a nakon posjeta Kini u sklopu hrvatskog izaslanstva krajem kolovoza ti su planovi ubrzani.

Vjeruje da će Podravka kinesko tržište odrediti kao jedno od strateških za iduću godinu, napominjući kako njihov interes nije samo izvoz robe već žele biti tvrtka koja će poznavati tržište i sudjelovati u njegovom rastu.

Predsjednik Uprave Luka Rijeke Vedran Devčić je naveo kako Luka Rijeka ima svoju povijest gospodarskih odnosa sa Kinom. I prije, a i sada značajna količina robne razmjene ovog dijela Europe s Kinom ide preko Luke Rijeka, a tehnički su potpuno opremljeni i imaju kapaciteta i za nove količine robe, rekao je.

Predstavnici grada Yangzhou pozvali su turističke tvrtke da otvore svoje urede u tom gradu, a naveli su i da su tijekom posjeta Zagrebačkom velesajmu ponudili da kineski partneri sudjeluju u obnovi Kineskog paviljona.

I voditeljica podružnice ZV Marina Pavković je kazala kako su u subotu ugostili kinesku delegaciju koja im je ponudila da kineski partneri sudjeluju u obnovi Kineskog paviljona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!