ZBOG KRIZE

Kina bez polovice proizvođača igračaka

09.02.2009 u 11:16

Bionic
Reading

Globalna financijska kriza u prošloj je godini izbrisala gotovo polovicu kineskih proizvođača igračaka, izvijestili su u ponedjeljak kineski mediji

Od ukupno 8.610 kompanija koliko ih je početkom 2008. u Kini proizvodilo i izvozilo igračke, na kraju te godine ostalo ih je tek 4.388, ili 49 posto manje, piše list Beijing Times, pozivajući se na carinske podatke.

Kina je u 2008. zabilježila tek marginalni rast izvoza igračaka, za 1,8 posto na 8,6 milijardi dolara, a opća slika ukazuje na drastično pogoršanje izvedbe prema kraju godine, te je u studenome i prosincu po prvi puta u sedam godina zabilježen pad broja isporuka, piše nadalje taj list.

U studenom je izvoz igračaka oslabio za 8,6 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, dok je u prosincu taj pad iznosio 7,6 posto.

Propale su neke od velikih tvornica u kineskoj južnoj provinciji Guangdong, gdje se proizvodi oko polovica svjetskih igračaka. Među njima je i tvrtka Smart Union koja proizvodi za američke divove Mattel i Disney a zatvorila je vrata u listopadu, ostavivši bez posla 7.000 ljudi.

Kineska se industrija igračaka i prije izbijanja gospodarske krize suočavala s problemima a osim rasta troškova rada i zemljišta teško ju je pogodio i val opoziva igračaka proizvedenih u Kini.

Povrh toga, Indija je krajem siječnja uvela šestomjesečnu zabranu uvoza igračaka kineske proizvodnje, što je izazvalo trgovinske napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva u nastajanju. Državni su mediji prošli tjedan izvijestili da kineski dužnosnici razmatraju podnošenje žalbe pred Tijelom za rješavanje sporova Svjetske trgovinske organizacije (WTO).