rekordno nisko

Katastrofa turske lire, Erdogan na mukama

23.11.2021 u 16:30

Bionic
Reading

Turska lira potonula je danas na rekordno nisku razinu od 13,44 za dolar, razinu koja je sve donedavno bila nezamisliva

Do prije samo desetak dana razina od 11 lira za dolar smatrala se "psihološkom". Nakon toga probijeno je novo dno. Sve je to posljedica sulude monetarne politike slažu se analitičari. A za nju je odgovoran turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Jer, upravo je turski predsjednik prije dvije godine nazvao kamatne stope "neprijateljem". Otad je smijenio već trojicu guvernera centralne banke i praktički joj oduzeo svaku autonomiju u kreiranju monetarne politike, piše CNBC.

Erdogan je izvršio pritisak na centralnu banku da se okrene agresivnom ciklusu monetarnog ublažavanja u cilju, kako kaže, poticanja izvoza, investicija i otvaranja radnih mjesta, bez obzira na rast inflacije na gotovo 20 posto i ubrzanju deprecijacije nacionalne valute, što erodira zarade Turaka.

Semih Tumen, bivši zamjenik guvernera središnje banke kojeg je Erdogan smijenio u listopadu, oštro je kritizirao predsjednikove poteze.

"Moramo napustiti ovaj iracionalni eksperiment, koji nema šanse za uspjeh, i vratiti se kvalitetnoj politici koja će zaštititi vrijednost turske lire i zaštititi dobrobit turskog naroda", napisao je Tumen na Twitteru.

Recentni pad počeo je prošlog četvrtka kada je središnja banka snizila stope za 100 baznih bodova, na 15%. Stope su smanjene za čak 400 baznih bodova samo od rujna. Prema rejting agenciji Fitch, u kolovozu je 57% duga turske središnje države bilo vezano ili denominirano u stranoj valuti, što znači da plaćanje tog duga postaje bolnije kako lira nastavlja gubiti na vrijednosti.