veliki strahovi

Katapultirana cijena zlata, evo što je razlog

Zlato - ilustracija

Zlato - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U posljednjih desetak dana, cijena zlata je porasla za 100 dolara kao posljedica najave visoke američke inflacije, kao i izgleda da će središnje banke još neko vrijeme ostati na nultim kamatnim stopama

Sve donedavno se činilo da je zlato pomalo zaboravljeno, što je - uz očekivanu rastuću inflaciju - nekako u suprotnosti s logikom.

No, u studenome su plemeniti metali zablistali: i dok je cijena unce zlata još sredinom rujna bila ispod 1750 dolara, jučer je premašila 1870 dolara, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci.

“Temeljna podrška za zlato i srebro ostaju inflatorni pritisci koje i dalje vidimo na tržištu”, rekao je David Meger, direktor trgovine metalima u High Ridge Futuresu, u izvješću Reutersa.

Po svemu sudeći, zlato tek postaje sigurno utočište u situaciji visoke inflacije, iako bi, s druge strane, veće kamate, koje se nekako već naziru, smanjile njegovu atraktivnost.

Podsjetimo, u SAD-u je u listopadu godišnja inflacija već iznosila 6,2 posto (najviše u posljednja tri desetljeća), a u eurozoni 4,1 posto.

  • +1

Nestašica u engleskim dućanima

Izvor: Profimedia / Autor: Dinendra Haria/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najnoviji rast zlata dolazi unatoč jačem dolaru, koji je bio potaknut okladama na rano povećanje kamata od strane američkih Federalnih rezervi.

Dolar - koji se bori sa zlatom kao sigurnom zalihom vrijednosti - ovog je tjedna dotaknuo najvišu razinu od srpnja 2020., također potaknut podacima o maloprodaji boljim od očekivanih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!