RAST DOLAZAKA I NOĆENJA

Kampovima sezona dobra, muče ih stari problemi

26.10.2015 u 15:21

Bionic
Reading

U hrvatskim kampovima do kraja kolovoza ove godine ostvareno je 3 posto više turističkih dolazaka i 4 posto više noćenja, a kako je i rujan prošao s porastima od nekoliko postotaka Kamping udruženje Hrvatske (KUH) očekuje ukupno bolju godinu za kampove od lanjske, ističe direktor KUH-a Adriano Palman uoči ovotjednog 9. kongresa kampinga

Kongres hrvatskog kampinga u organizaciji KUH-a održava se od 27. do 29. listopada u Ilirija resortu u Biogradu na Moru, s time da je glavni dan kongresa, kada je i svečanost otvorenja, srijeda 28. listopada.

'Ono glavno što će poručiti ovaj kongres kao i prijašnji, je potreba što hitnijeg rješavanja problematike turističkog zemljišta i pomorskog dobra što je zapravo stalni ključni problem hrvatskog kampinga, jer iako se o tome priča godinama ipak još nema pravih zakonskih okvira, a time ni većih investicija u tom segmentu mada se za njih već godinama pripremaju brojne tvrtke-vlasnici kampova i drugi', kaže Palman.

O tome će se stoga, kako dodaje, dosta pričati i na predstojećem kongresu, ali i o ostalim aktualnostima poput rezultata ove godine koja je kampingu donijela dobre i pozitivne rezultate s gotovo svih tržišta osim nizozemskog, odakle se bilježi manji pad, kao i o aktivnostima promocije, certificiranja kampova i nastavku rastućeg trenda opremanja kampova mobilnim kućicama i tzv. glamping (luksuznim) šatorima.

Tome će pridonijeti i prateća izložba rekordnog broja izlagača-proizvođača mobilnih kućica, dok će se kroz niz predavanja, okruglih stolova i prezentacija nastojati odgovoriti na pitanja vezana uz budućnost kamping industrije, stvaranje uvjeta za održiv razvoj kampova te predstaviti druge trendove poput minigolfa u kampovima.

Kongres će okupiti više od 200 domaćih i stranih sudionika, većinom predstavnike, vlasnike i direktore domaćih kampova te njihove goste iz drugih segmenata turističke industrije kao i međunarodne stručnjake poput direktora vodećeg europskog udruženja za kampove ACSI-ja Ramona Van Reinea, direktora Europske udruge za ekološku certifikaciju kampova Eco Camping Wolfganga Pfrommeraija i druge.

U sklopu kongresa najboljim kampovima bit će uručena priznanja za kvalitetu 'Croatia's Best Campsites', 'Naj Kamp Adria 2015' te nagrade 'Ecocamping'.