ZEZA NAS VALUTNI RIZIK

Kamate će pasti tek kad pređemo na euro

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.05.2010 13:37
  • Objavljeno 26.05.2010 u 13:29
EURI NOVČANICE EURO

EURI NOVČANICE EURO

Izvor: tportal.hr / Autor: tporta..hr

Iako će Hrvatska u trećem tromjesečju tehnički izaći iz recesije, ove godine građane i dalje očekuje pad standarda, rečeno je na današnjem Fina forumu

Plaće neće rasti unatoč ukidanju kriznog poreza i promjenama stopa poreza na dohodak, a očekuje nas i poskupljenje energenata - plina, nafte i struje, ocijenio je ekonomski analitičar Societe Generale - Splitske banke Zdeslav Šantić na gospodarskom forumu koji je organizirala Financijska agencija (Fina).

Šantić očekuje da će Hrvatska ove godine zabilježiti pad BDP-a između jedan i 1,5 posto, i na taj način se uklopiti među ostale zemlje jugoistočne Europe i Baltika koje će imati negativnu stopu gospodarskog rasta.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić ističe nezaposlenost kao dugoročni hrvatski problem, jer naša država već desetljećima ne uspijeva zaposliti između 300 i 500 tisuća svojih građana.

S tim su povezane i greške u obrazovnom sustavu koji se još uvijek ne usmjerava prema ciljevima proizvodnje, kao što to rade razvijene kapitalističke zemlje još od kraja 19. stoljeća.

Govoreći o problemu nelikvidnosti, Jurčić je predložio da se zakonski odredi rok od 60 dana za plaćanje obveza, od države do privatnih poduzetnika, a nakon toga bi neplatiša bio kažnjen i platio bi kamate.

Taj bi proces kontrolirala Fina koja ima tehničke mogućnosti za to.

S ulaskom u EU Hrvatsku čeka financijska omotnica s 3,5 milijarde eura sredstava koja može povući ako pripremi dobre projekte, napomenuo je Hrvoje Dolenec, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU.

S druge strane, Hrvatska u prve dvije godine članstva, mora uplatiti u proračun EU oko 1,2 milijarde eura.

Što se tiče ulaska u eurozonu, stručnjaci očekuju da će Hrvatska, kao i druge male članice EU, relativno brzo prihvati euro kao svoju valutu.

Šantić napominje kako će kamatne stope u Hrvatskoj i idućih godina ostati visoke zbog makroekonomskog rizika, a značajniji pad stopa može se očekivati tek nakon što Hrvatska uđe u eurozonu i time nestane valutnog rizika.

U sklopu Fina foruma danas će biti predstavljeni i financijski rezultati poslovanja hrvatskih poduzetnika u 2009. te će biti dodijeljene nagrade 'Zlatna bilanca' najuspješnijim tvrtkama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi