REKONSTRUKCIJA ZLOČINA

Kako su Romac i Pavlović izvlačili novac iz Podravke?

21.03.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Bivši član Uprave i već u aferi Spice privedeni podravkaš Saša Romac u dogovoru je s vlasnikom zadarske Adrije Miodragom Lacićem od 2003. do 2005. za neobavljene konzultantske usluge uzeo 132.500 eura, a 2008. zajedno s Josipom Pavlovićem sklopio ugovor u ime Podravke za fiktivnu nabavu i skladištenje ribe

Samo pola godine nakon što je Lacićev Plimex 2001. od Fonda kupio većinski paket zadarske tvornice ribljih konzervi Adrije potpisan je ugovor kojim je Podravka postala ekskluzivni distributer asortimana proizvođača Adrijinih ribljih konzervi za Hrvatsku, piše današnji Business.hr o izvlačenju novca iz koprivničke Podravke, preko niza neobavljenih poslova.

Međutim, nije se stalo samo na domaćem tržištu. Naime, godinu dana nakon što je Podravka počela distribuirati konzerve Eva pokušala se povećati i prodaja u inozemstvu. Ili se barem tako činilo. Naime, Adria je 2003. sklopila ugovor o istraživanju češkog tržišta. Za taj je posao angažirala poduzeće Quorum iz Praga, na prijedlog Saše Romca, koji je tih godina u Podravci bio zadužen za upravljanje komercijalnim partnerima, a ujedno je bio i suvlasnik tog praškog poduzeća u 50-postotnom udjelu.

Iako Lacić tvrdi da se sastajao s potencijalnim češkim partnerima, ali pregovori nisu uspjeli, policija sumnja da se radilo o fiktivnom poslovnom odnosu Adrije i češkog poduzeća zahvaljujući čemu je poduzeću, odnosno Romcu, pribavljena znatna imovinska korist u iznosu od 92.500 eura.

To, međutim, nije jedini sporni posao Romčevog češkog poduzeća, ako je suditi po prijavi koprivničko-križevačke policije. Naime, tijekom 2004. i 2005, kada je bio član Uprave Podravke i glavni izvršni direktor za marketing, Romac je navodno također izvukao korist na temelju izmišljenog poslovnog odnosa, odnosno zlouporabio je položaj i ovlasti. Ovaj put radilo se o fiktivnom odnosu tvrtke-kćeri Podravke u Poljskoj i Quoruma zahvaljujući kojem je pribavljena imovinska korist od 40.000 eura. Taj je iznos direktorica Podravkine poljske tvrtke platila češkom poduzeću, ne znajući da posao uopće nije obavljen, tvrdi policija.

Iako je proizvodnja u Adriji povećana zahvaljujući ugovoru o distribuciji s Podravkom, zadarski je riboprerađivač i dalje bio u teškim prilikama. Gubitak je ostvaren 2002, a dvije godine kasnije došao je do 18 milijuna kuna. Stoga je trebalo naći rješenje za poduzeće koje se borilo s problemima oko otkupa ribe, starom tehnologijom i dr. S obzirom na suradnju s Podravkom, sve karte stavljene su na veće povezivanje s koprivničkom kompanijom, od koje se očekivala i kupnja poduzeća, oko čega su počeli pregovori tijekom 2004. Godinu dana kasnije Podravka bi preuzela Adriju za 50-ak milijuna kuna, ali Nadzorni odbor koprivničke kompanije odbio je dati za to suglasnost jer mu se to činilo preskupo. Stoga je 4. prosinca 2006. Podravka kupila samo robnu marku Eva za 15,5 milijuna kuna.

Iako je bilo mišljenja da je najpoznatija domaća marka riba s moržem kao zaštitnim znakom prodana prejeftino, Lacić je upozoravao da u obzir treba uzeti i dogovorenu proizvodnju s Podravkom najmanje idućih pet godina. To bi, međutim, možda bilo tako da ugovorom nije utvrđena fiksna naknada za uslužnu proizvodnju konzervi Eva. Tako se i moglo dogoditi da je primjerice 2007. Adrija imala prihode blizu 150 milijuna kuna i dobit veću od tri milijuna kuna, a godinu dana kasnije prihodi su došli gotovo na 200 milijuna kuna, dok je dobit pala ispod tri milijuna.

Nasuprot tome, poduzeće Dalmacija-riba, koje je 2005. osnovao tada 73-godišnji Lacićev otac Stanko, pokazalo se daleko uspješnijom tvrtkom i pregovaračem. Naime, 2007. imala je prihode od 20 milijuna kuna i milijun kuna dobiti, a godinu dana kasnije prihodi su skočili na 63 milijuna, dok je dobit iznosila 8,8 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 3,7 milijuna kuna.

Upravo je to privuklo pozornost istražitelja, tim više što su Adria i Dalmacija-riba bili ne samo u vlasništvu bliskih osoba, nego i poslovni povezani kroz sporne poslove, od kojih su najzanimljiviji kupoprodaja te skladištenje ribe. Naime, prema ugovoru iz 2006, Podravka se obvezala da će osigurati sirovinu i ambalažu za konzerve Eva. U nabavu ribe za proizvodnju u Adriji, kako se sumnja, bila je uključena i drniška Dalmacija-riba, koja je otkupljivala ribu od zadarskog riboprerađivača, a zatim ju je opet prodavala Adriji, ali po većoj cijeni.

Možda najzanimljivije je što se tako kupovana i prodavana riba uopće nije micala s mjesta, već se cijelo vrijeme nalazila u hladnjačama Adrije koje su 1. rujna 2007. bile date u zakup Dalmacija-ribi. Do tog ugovora Podravka nije plaćala uslugu skladištenja ribe ili konzervi Eva koje su se za nju proizvodile u Zadru. Međutim, kako su izvijestili iz PU koprivničko-križevačke, Romac i Pavlović su 3. lipnja 2008. sklopili ugovor o usluzi skladištenja i smrzavanja ribe s direktoricom Dalmacija-ribe Tinom Perić, a na Lacićev poticaj. Na temelju tog ugovora 2008. i 2009. Podravka je platila tri računa u ukupnom iznosu od gotovo 17 milijuna kuna za smrzavanje i skladištenje ribe, iako su znali da se ne temelje na stvarno izvršenoj usluzi, smatra policija.