POGLED S EKONOMSKOG INSTITUTA

Kako spriječiti korupciju u javnoj nabavi?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.04.2009 10:13
  • Objavljeno 21.04.2009 u 08:55
korupcija, mito, prevara

korupcija, mito, prevara

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Stručnjaci Ekonomskog instituta u Zagrebu za tportal analiziraju i komentiraju aktualne događaje u gospodarstvu. U prvoj kolumni dr. sc. Jelena Budak aktualizira pitanje korupcije u javnoj nabavi, koja je pokretanjem saborske istrage o nabavi vojnih kamiona za MORH ponovo postala tema dana

Autorica navodi da je, prema istraživanju mišljenja gospodarstvenika, 57 posto ispitanika izjavilo da su poduzeća bila izložena ili pribjegavala korupciji radi dobivanja javnih ugovora. Ističe kao glavni problem to što isti ljudi odlučuju o predmetu i vrijednosti javne nabave, ugovaraju nabavu s odabranim dobavljačima i nadziru provedbu ugovora.

Zato poduzeća imaju snažan motiv da budu usko povezana s političkim strukturama na vlasti ili pojedinim dijelovima javne uprave, kako bi podmićivanjem osigurali dobivanje javnih ugovora.

Autorica smatra da je najbolje rješenje za suzbijanje korupcije u javnoj nabavi veća centralizacija javno-nabavne službe, tako da se time bave nepristrani stručnjaci, vrhunski profesionalci za vrhunsku plaću.

Cijelu kolumnu Jelene Budak pogledajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi