TPORTALOV VODIČ

Kako izračunati i prijaviti porez na kapitalnu dobit

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 27.01.2017 06:45
  • Objavljeno 27.01.2017 u 06:45
Studenti već i na spomen poreza gube živce

Studenti već i na spomen poreza gube živce

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svi hrvatski građani koji su lani špekulirali na burzi i ostvarili kratkoročnu zaradu do kraja siječnja moraju platiti porez po stopi od 12 posto. Kako brzo i jednostavno obračunati i prijaviti porez na kapitalnu dobit, pogledajte u tportalovom vodiču

Oporezivanje kapitalne dobiti predviđeno je odredbama Zakona o porezu na dohodak, a koje su stupile na snagu početkom 2016. godine.

Porezna osnovica je zarada ostvarena na trgovanju dionicama i drugim financijskim instrumentima (obveznice, udjeli u investicijskim fondovima, udjeli u trgovačkim društvima i kratkoročni vrijednosni papiri).

Pritom je važno naglasiti da se oporezuju samo neto kapitalni dobici za financijske instrumente kupljene nakon 1. siječnja 2016. i prodane unutar naredne tri godine.

Dakle, ako ste tijekom 2016. kupili i prodali vrijednosne papire te pritom ostvarili zaradu veću od 112 kuna, do 31. siječnja dužni ste prijaviti poreznu obvezu i platiti porez i prirez.

Zarada na kratkoročnim transakcijama oporezuje se po stopi od 12 posto (plus odgovarajući prirez), po kojoj se već oporezuju ostali oblici prihoda od kapitala, kao što su dividende i kamate na štednju, a prilikom obračuna imate pravo smanjiti poreznu osnovicu za ostvarene gubitke.

Kako izračunati poreznu obvezu

kapitalna dobit

kapitalna dobit

Izvor: tportal.hr / Autor: Tatjana Janković/Zoran Korda


U tablici je prikazan obračun porezne obveze na primjeru kupnje i prodaje dionice Valamar Riviere i Luke Ploče, pri čemu je u prvom slučaju ostvarena kapitalna dobit, a u drugom kapitalni gubitak.

Prilikom većeg broja transakcija potrebno je voditi evidenciju i obračunati sve dobitke i gubitke. U slučaju višekratne kupnje i prodaje različite količine istovrsnih dionica pri obračunu je potrebno koristiti FIFO metodu, što znači da dionice idu u obračun onim redom kojim su i nabavljene, tako da ona koja je ranije kupljena ranije ulazi u obračun.

Crobex indeks Zagrebačke burze lani je porastao 18,1 posto Cropix/Oleg Moskaljov

Crobex indeks Zagrebačke burze lani je porastao 18,1 posto Cropix/Oleg Moskaljov

Izvor: Cropix / Autor: Oleg Moskaljov


Pritom treba voditi računa o tome da prilikom prodaje vrijednosnih papira kupljenih prije 2016. godine ne postoji obveza plaćanja poreza na kapitalnu dobit, niti pravo na korištenje odbitka zbog ostvarenog gubitka.

Nakon što ste obračunali ukupan iznos kapitalnih dobitaka i obračunali poreznu obvezu potrebno je ispuniti JOPPD obrazac, predati ga u ispostavu Porezne uprave (osobno ili poštom) te uplatiti ukupan iznos poreza i prireza.

Detaljne upute o ispunjavanju JOPPD obrasca i načinu uplate možete pronaći ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!