SVJETSKA BANKA

Kako inovacijama pokrenuti uspavana gospodarstva

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.10.2011 10:34
  • Objavljeno 11.10.2011 u 10:19
Inovacija

Inovacija

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Novo izvješće Svjetske banke objavljeno jučer u Moskvi, s naslovom 'Pokretanje inovacija: Preispitivanje uloge države u gospodarstvima Europe i središnje Azije u nastajanju', poziva regiju na poduzimanje drastičnih koraka kako bi se pozicionirala što bliže znanstvenim i tehnološkim granicama i ponovno preuzela vodstvo na regionalnoj, pa čak i svjetskoj sceni

Inovacije i apsorpcija tehnologije uvelike se prepoznaju kao glavni izvori gospodarskog rasta, kako za gospodarstva u nastajanju, tako i za ona napredna.

Države mogu igrati značajnu ulogu pri uvođenju inovacija i tehnologije na tržišta europskih i srednjoazijskih gospodarstava u nastajanju (ECA), ali loše oblikovane ili loše provedene intervencije države mogu dodatno ograničiti razvoj inventivne i poduzetničke kulture među tvrtkama i istraživačkim zajednicama, ističe se u izvješću.

Zbog toga je prijeko potrebno da države odaberu prave politike i primjere država koje će slijediti, a ne da provode mjere za poticanje inovacija koje ne odgovaraju kontekstu konkretne države. Primjerice, pouke izvučene iz pružanja potpore u novim državama članicama EU-a pomogle su u oblikovanju novih metodologija i inovacijskih strategija specifičnih za kontekst u kojem će se primjenjivati, a zatim će se provoditi na područnoj razini u Rusiji.

'Inovacije smatramo mogućim katalizatorom oživljavanja posttranzicijskih gospodarstava regije Europe i središnje Azije (ECA), a tu je regiju nedavna financijska i gospodarska kriza snažno pogodila', izjavio je Gerardo Corrochano, Direktor sektora za razvoj privatnog sektora Svjetske banke za Europu i središnju Aziju u svojim uvodnim napomenama tijekom službenog predstavljanja izvješća: 'Nadamo se da će izvješće pomoći vladama regije u izbjegavanju zamki i provedbi politika koje će inovacije i usvajanje tehnologija učiniti središnjom točkom nacionalnih strategija razvoja i rasta.'

Regija gaji tradiciju izvrsnosti u učenju i temeljnom istraživanju, što može pružiti osnovu za buduće komercijalne inovacije. Međutim, prelazak sa snažnih istraživačkih temelja na ekonomski produktivnu komercijalnu primjenu i dalje je ključna karika koja nedostaje. Nasljeđe središnjeg planiranja još uvijek se treba u potpunosti razriješiti, budući da mnogi javni istraživačko-razvojni instituti još uvijek djeluju kao samostalni subjekti i često su odvojeni od stvarnosti koja vlada na tržištima.

Novo izvješće istražuje načine na koje države mogu dalje graditi na snažnim istraživačkim temeljima u regiji kako bi pružile potporu komercijalizaciji. Izvješće analizira četiri aspekta inovacijskog sustava – međunarodnu suradnju, istraživačko-razvojne institucije, državne instrumente financijske potpore i ulagačku klimu – te zaključuje time što navodi da je potrebno poduzeti sljedeće korake za pokretanje inovacija u regiji ECA:

Potpora suradnji lokalnih istraživača i inozemnim inovatora – te privlačenje inozemnih ulaganja u istraživanje i razvoj. U svrhu jačanja integracije u svjetsku istraživačko-razvojnu zajednicu, države trebaju podržavati lokalne suinovatore pri ishođenju međunarodne zaštite patenata prije nego što počnu pregovarati o vlasništvu nad svojim zajedničkim patentima sa svojim zapadnim suinvestitorima.

Restrukturiranje instituta za istraživanje i razvoj. Kako bi se istraživanje i razvoj bolje fokusiralo a rezultati rada komercijalizirali, donositelji politika trebaju se pobrinuti za to da se međunarodne strukture, sredstva financiranja i gospodarenje usredotoče na stvarne potencijale svake organizacije te na lokalnu i svjetsku potražnju za rezultatima njihova rada.

Preispitivanje instrumenata financijske potpore. U svrhu promicanja preuzimanja rizika i poticanja tržišta na primjenu privatnog rizičnog kapitala, donositelji politika trebaju ocijeniti instrumente potpore i razviti nove na temelju dobrih međunarodnih praksi – kao što su bespovratna sredstva s učešćem, mini darovnice, zajmovi i rizični kapital.

Pospješivanje trgovine, izravnih stranih ulaganja, novih startup i spinoff kompanija. Da bi se reformama u području inovacija nešto postiglo, države trebaju značajno olakšati poslovanje u regiji ECA – uz poseban naglasak na one aspekte koji su presudni za izravna strana ulaganja, otvaranje novih i spinoff tvrtki, kao što su otvaranje trgovačkih društava, zaštita ulagača, dobivanje kredita i izvršenje ugovora.

U izvješću se analiziraju pouke izvučene od javnih institucija i programa inovacija, kako uspješnih tako i neuspješnih, s područja Europe i središnje Azije u nastajanju, ali i iz Kine, Finske, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država. Utvrđuju se politike koje nepovoljno utječu na inovacije, ali i jazovi politika koji, ako se popune, mogu djelovati kao katalizator inovacija u privatnom sektoru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi