POPOSKI NA CROATIA FORUMU

Južni tok dat će Balkanu važnost na globalnoj razini

04.10.2013 u 16:49

Bionic
Reading

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki rekao je da izgradnjom Južnog plinskog koridora, Balkan može postati tranzitna regija, što će doprinijeti njegovom globalnom značaju

Poposki se obratio na panelu Croatia Foruma o temi “Energetska sigurnost Europske unije i Južni plinski koridor“. On je kazao kako Južni koridor može promijeniti ekonomiju naše regije u budućnosti.

“Ranije se vjerovalo da je potrebno čelik i ugalj da biste imali stabilnost, a danas je to istina za plin i naftu. Imamo nove dobavljače, nove potrošače i nove tehnologije. Ali energetska pitanja su jako kompleksna. Kada je nuklearna energija u pitanju, postoje zemlje u EU koje se na to oslanjaju. Možda će se to promijeniti, ali u nekim regijama će se možda ti kapaciteti povećavati. S druge strane, ima i neodgovorenih pitanja poput zaštite okoliša“, kazao je šef makedonske diplomatije.

Poposki je istakao da su potencijali zemalja regiona ograničeni s obzirom na to da se radi o malim zemljama koje ovise o uvozu.

“Recimo, 100 posto našeg plina i nafte se uvozi. Proizvodimo dvije trećine električne energije, a jedna trećina se uvozi. Kad ste u takvoj situaciji, nemate proizvodnje. Ako nemate resurse druga opcija je da se oslanjate na tržište. Tu je konkurencija i morate se otvoriti preko granice i otvoriti se od jednog segmenta djelatnosti na drugi. To je ono što je naša realnost. Zbog toga se oslanjamo na regiju i zato nam je Južni koridor značajan i to vidimo kao faktor prosperiteta za regiju“, kazao je Poposki.

On je rekao kako makedonske vlasti pokušavaju pojačati prekogranične veze, što će kreirati bolju klimu u regiji. Poposki je poručio da svi trebaju gledati širu sliku i da se ne smije zaboraviti da je Jugoistočna Evropa dio EU, što danas predstavlja posto posto svjetske populacije i veći postotak svjetskog bogatstva.

“Energetika će postati još važnija u budućnosti i tu se nalazi veliki potencijal za potrošnju. Imamo mogućnost postati tranzitna regija što će doprinijeti globalnoj važnosti ovog regiona. Mi smo male zemlje i moramo biti realni. Imamo neiskorištene resurse. Nakon poteškoća u prošlosti mislim da možemo bolje cijeniti prilike rasta. Ako tu evoluciju u energetici možemo provesti brzo, onda možemo s time nadoknaditi zaostatak koji vidimo danas u našoj regiji“, poručio je Poposki.