europska komisija

Juncker objavio rat klimatskim promjenama i Trumpu: EU daje gotovo 300 milijardi eura za spas prirode

21.02.2019 u 20:47

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će u EU u sljedećem sedmogodišnjem proračuskom razdoblju svaki četvrti euro biti namijenjen borbi protiv klimatskih promjena.

"U sljedećem financijskom razdoblju od 2021. do 2027. svaki četvrti euro u europskom proračunu bit će potrošen za ublažavanje klimatskih promjena", rekao je Juncker u govoru na skupu na kojem je glavna zvijezda bila švedska tinejdžerica Greta Thunberg, aktivistica za zaštitu klime.

Komisija za razdoblje od 2021. do 2027. predlažila dugoročni proračun u iznosu od 1135 milijardi eura, što predstavlja 1,11 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica EU-a (BND).

Već nekoliko tjedana srednjoškolci u Bruxellesu svakog četvrtka prosvjeduju za zaštitu klime. Slični pokreti postoje i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Australiji, gdje djeca jednom tjedno propuštaju nekoliko sati nastave i traže od političara da na svjetskoj konferenciji o klimi 2020. dogovore nove mjere za smanjenje stakleničkih plinova.

Juncker je u svom govoru kritizirao američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji smatra da su klimatske promjene izmišljene i da je riječ o ideološkom konstruktu.

"Gospodin Trump i njegovi prijatelji vjeruju da su klimatske promjene nešto što je izmišljeno i da je to ideološki koncept, ali nešto opasno već se događa", kaže Juncker.

Šesnaestogodišnja Šveđanka Greta Thunberg rekla je da bi EU trebao dvostruko povećati ciljeva smanjenja emisije štetnih plinova kako bi se zaustavilo globalno zagrijavanje.

EU ima zacrtane ciljeva da se do 2030. godine emisija smanji a 34 posto u odnosu na razinu iz 1990.

Mlada švedska aktivistica rekla je nakon skupa u Europskom ekonomskom i socijalnom vijeću da je "tužna" što je Juncker samo mali dio svoga govora posvetio klimi.

"Mislim da je promijenio temu i nije puno pričao o klimatskoj krizi, što je naravno tužno", rekla je.